Απειλές της Τουρκίας: Ξεκινάμε έρευνες στην περιοχή που συμφωνήσαμε με τη Λιβύη

Απειλές ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, στην ανατολική Μεσόγειο, εκτοξεύει η Άγκυρα.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Ανατολή, έκανε λόγο για αποφασιστικότητα της χώρας του να προχωρήσει στο πρόγραμμα ερευνών που έχει σχεδιάσει, παρά τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί.

Όπως είπε, η Τουρκία θα συνεχίσει τα επιχειρηματικά της σχέδια για τη Μεσόγειο, όπως τα είχε προγραμματίσει.

Διευκρίνισε δε ότι η γεώτρηση θα ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2020, με το γεωτρύπανο Φατίχ, για πρώτη φορά στη Μαύρη Θάλασσα.

Αναφερόμενος στο μνημόνιο που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη, επιβεβαίωσε ότι η Τurkish Petroleum (TPAO) υπέβαλε αίτηση στην Τρίπολη για άδεια εξερεύνησης στην περιοχή που έχει συμφωνηθεί. Όταν αυτή η διαδικασία ολοκληρωθεί, οι πρώτες σεισμικές έρευνες θα ξεκινήσουν, είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης υπέγραψε συμφωνία με την Τουρκία τον Νοέμβριο του 2019, η οποία αποσκοπεί στη δημιουργία μιας αποκλειστικής οικονομικής ζώνης από τις νότιες ακτές της Τουρκίας έως τις βορειοανατολικές ακτές της Λιβύης. Η Ελλάδα, η Κύπρος και άλλοι έχουν αντιταχθεί στη συμφωνία και την χαρακτηρίζουν παράνομη, μια κατηγορία που η Τουρκία απέρριψε. Στη συμφωνία αντιτίθεται και η ΕΕ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ