Απαγωγές στην Κολομβία

Τουλάχιστον 9 εργαζόμενοι στον πετρελαϊκό τομέα και δύο οδηγοί απήχθησαν από άγνωστη ένοπλη ομάδα ενώ πήγαιναν να δουλέψουν σε έναν αγωγό στην επαρχία Αράουκα, κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας Χουάν Κάρλος Πινσόν.

Οι συμβασιούχοι της εταιρίας Casanare Avanzada αγνοούνται από την Τρίτη, όταν πήγαιναν με λεωφορείο στον αγωγό, ο οποίος μεταφέρει αργό από τα κεντρικά υψίπεδα της Κολομβίας σε λιμάνια στις ακτές της χώρας στην Καραϊβική.

Η Κολομβία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγική χώρα στη Λατινική Αμερική.

«Πρέπει να εργαστούμε για να τους απελευθερώσουμε κι ελπίζουμε ότι θα ελευθερωθούν το ταχύτερο δυνατόν», είπε ο Πινσόν στους δημοσιογράφους. Είναι ακόμα ασαφές ποια οργάνωση ευθύνεται για την απαγωγή, πρόσθεσε. «Οι επιχειρήσεις του στρατού και της αστυνομίας στην περιοχή συνεχίζονται», ανέφερε ακόμα ο υπουργός Άμυνας.

Στην Αράουκα δρουν τόσο οι Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) όσο και η μικρότερη οργάνωση Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), οι δύο οργανώσεις της άκρας αριστεράς της Κολομβίας, αλλά και ακροδεξιοί πρώην παραστρατιωτικοί.

Την Κυριακή πάντως η οργάνωση FARC είχε ανακοινώσει ότι παύει να προβαίνει σε απαγωγές και θα αφήσει ελεύθερους 10 στρατιωτικούς και αστυνομικούς που κρατάει αιχμάλωτους για πάνω από μια δεκαετία.

Τρεις κινέζοι συμβασιούχοι στον πετρελαϊκό τομέα και ο μεταφραστής τους αγνοούνται από τον Ιούνιο του 2011, όταν απήχθησαν από άνδρες των FARC, σύμφωνα με τις αρχές.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κολομβία αυξήθηκαν το 2011 φθάνοντας σχεδόν τα 15 δισ. δολάρια, κυρίως στους τομείς του πετρελαίου και των ορυχείων, γεγονός το οποίο εν μέρει αποδόθηκε στη βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας μετά τις πολυετείς, μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών με τη συμβολή των ΗΠΑ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ