“Αντίποινα” του Κρεμλίνου σε ΗΠΑ και Καναδά

 “Αντίποινα” του Κρεμλίνου σε ΗΠΑ και Καναδά

 

Η Μόσχα έλαβε μέτρα σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και ο Καναδάς σε βάρος της Ρωσίας τον περασμένο μήνα, επεκτείνοντας τον κατάλογο των Αμερικανών και των Καναδών αξιωματούχων που πλήττονται, αλλά δεν θα ονοματίσει εκείνους που αφορούν οι ρωσικές κυρώσεις, ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα.

«Οι κυρώσεις δεν είναι μια μέθοδος που ακολουθούμε σε γενικές γραμμές, αλλά το εχθρικό περιβάλλον μας αναγκάζει να αντιδράσουμε. Οι πιο πρόσφατες κυρώσεις, που επιβλήθηκαν από την Ουάσιγκτον και την Οτάβα δεν αποτελούν εξαίρεση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς.

«Σε αντίθεση με τους Αμερικανούς και τους Καναδούς δεν το κάνουμε για επίδειξη», συνέχισε ο Λουκάσεβιτς και πρόσθεσε ότι τα πρόσωπα στα οποία απαγορεύθηκε η είσοδος στη Ρωσία θα ενημερωθούν για αυτές «όταν υποβάλλουν αίτηση για να λάβουν θεώρηση διαβατηρίου».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την 28η Απριλίου οι ΗΠΑ προχώρησαν στην επιβολή κυρώσεων – απαγόρευση χορήγησης βίζας, πάγωμα περιουσιακών στοιχείων – σε επτά Ρώσους αξιωματούχους που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Επίσης επέβαλε κυρώσεις σε 17 ρωσικές εταιρείες, αναφέροντας ότι η Μόσχα δεν τήρησε τη διεθνή συμφωνία για την εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ είχαν επίσης επιβάλει κυρώσεις σε 31 πρόσωπα και σε μια ρωσική τράπεζα το περασμένο Μάρτιο, ενώ και ο Καναδάς ανακοίνωσε επίσης αλλεπάλληλους γύρους κυρώσεων κατά της Ρωσίας εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας και του ρόλου της Μόσχας στην κρίση της Ουκρανίας .

Η Ρωσία απάντησε στον πρώτο κύκλο των κυρώσεων με αντίποινα εναντίον 11 αμερικανών αξιωματούχων στους οποίους απαγορεύτηκε η είσοδος στη Ρωσία. Ανάμεσα στα πρόσωπα αυτά είναι ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν και ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ