Αντιδράσεις μετά τις γκάφες του πρόεδρου της Νότιας Κορέας – «Διπλωματική καταστροφή»

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας κατηγορήθηκε ότι προκάλεσε «διπλωματική καταστροφή» αφού το πρώτο του μεγάλο διεθνές ταξίδι, στην κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ και στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, αμαυρώθηκε από… γκάφες.

Ο Yoon Suk-yeol (Γιουν Σουκ-γέολ ), ένας συντηρητικός πολιτικός που πάλευε ήδη με χαμηλά ποσοστά αποδοχής μόνο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, επικρίθηκε από όλο το πολιτικό φάσμα της Νότιας Κορέας αφού απέτυχε να παρευρεθεί στην κηδεία της Ελισάβετ παρά το γεγονός ότι ταξίδεψε στο Λονδίνο.

Την Τετάρτη, “συνελήφθη” να βρίζει έπειτα από μια συνομιλία με τον Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ που φέρεται να διήρκεσε λιγότερο από ένα λεπτό. Μιλώντας καθώς έφευγε από μια εκδήλωση στη Νέα Υόρκη, ο Γιουν πιάστηκε από ένα ανοιχτό μικρόφωνο να λέει στους βοηθούς: «Πώς θα μπορούσε ο Μπάιντεν να μην χάσει αν αυτοί οι γ@@@ι δεν το περάσουν στο Κογκρέσο;» – προφανώς αναφερόμενος στη συνεισφορά των ΗΠΑ στο Παγκόσμιο Ταμείο για την καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας.

Το σχετικό βίντεο, όπως αναφέρει ο Guardian, προβλήθηκε από νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης και έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η υπεύθυνη Τύπου του Κιμ Έουν-χιε απέρριψε την κατηγορία εξηγώντας ότι ο πρόεδρος Γιουν αναφερόταν στο νοτιοκορεατικό κοινοβούλιο και όχι στον Μπάιντεν. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να διακριβώσει τι ακριβώς εννοούσε ο Γιουν.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τον Γιουν ότι προσέβαλε τον Μπάιντεν και ντρόπιασε την χώρα του. Τον κατηγόρησαν επίσης ότι “υπονομεύει το εθνικό γόητρο” επειδή δεν απέτισε ύστατο φόρο τιμής στην βασίλισσα Ελισάβετ κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στο Λονδίνο, κάτι το οποίο το γραφείο του απέδωσε στην κίνηση στους δρόμους.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ