Αντιδράσεις για περικοπές, ΦΠΑ

Αντιδράσεις για περικοπές, ΦΠΑ

Την έντονη αντίθεσή τους στην προοπτική επιβολής από την κυβέρνηση της Κροατίας νέων περικοπών και αύξησης του ΦΠΑ, εκφράζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας, επισημαίνοντας ότι τέτοιες αποφάσεις θα οδηγούσαν την οικονομία σε ακόμη βαθύτερη ύφεση.

“Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για περικοπές στο σκέλος των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού και αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Σλάβκο Λίνιτς, το μόνο που θα επιτύχει θα είναι να βαθύνει και να παρατείνει την ύφεση”, δήλωσε στο κροατικό πρακτορείο ειδήσεων “HINA”, ο επικεφαλής της ομοσπονδίας συνδικάτων δημοσίου τομέα, Βίλιμ Ρίμπιτς.

“Η ιδέα ότι οι περαιτέρω περικοπές θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση προωθείται επίσης από οικονομολόγους, για λόγους εξυπηρέτησης προσωπικών τους συμφερόντων, καθώς σχετίζονται με τράπεζες και άλλα στελέχη. Αυτούς τους πλαισιώνουν και οι δημαγωγοί της HDZ (το κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης), που υποστηρίζουν ότι θα περικόψουν τον προϋπολογισμό κατά 20 δισ. κούνα, κρίνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουν να ανέλθουν στην εξουσία”, ανέφερε ο κ. Ρίμπιτς.

“Οι χώρες που έχουν πληγεί από την ύφεση έχουν ανάγκη να μειώσουν τη φορολόγηση και τα επιτόκια και να δώσουν οικονομικά κίνητρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας, όμως αυτή η κυβέρνηση πράττει το ακριβώς αντίθετο, γι’ αυτό και δεν παράγεται κανένα αποτέλεσμα, σημείωσε ο εκπρόσωπος των συνδικαλιστικών ενώσεων, προσθέτοντας ότι η Κροατία θα πρέπει τώρα να εστιάσει στην αύξηση της παραγωγικότητας και την οικονομική ανάπτυξη και να αφήσει την αποπληρωμή του χρέους για καλύτερες ημέρες.

“Η κροατική κυβέρνηση θα πρέπει να δει τι έπραξε η κυβέρνηση της Ουγγαρίας, η οποία αναζήτησε αληθινές λύσεις στα προβλήματα, αντί να εφαρμόσει τυφλά πολιτικές που επιβλήθηκαν από άλλους”, είπε ο κ.Ρίμπιτς.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ