Ανοίγουν τα στόματα και στην Κύπρο: Ολυμπιονίκης κατήγγειλε σεξουαλική παρενόχληση

Ανοίγουν τα στόματα και στην Κύπρο, με Ολυμπιονίκη να καταγγέλλει επίσημα πλέον στις αρχές ότι έχει δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση, ενώ γίνεται λόγος για τέσσερις ακόμη παρόμοιες υποθέσεις με δράστη το ίδιο άτομο.

Η αθλήτρια της σκοποβολής, Άντρη Ελευθερίου, η οποία μίλησε πρόσφατα στο ΡΙΚ για τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχθηκε από παράγοντες τού κυπριακού αθλητισμού, πριν από μερικά χρόνια. Όπως είπε, είναι κάτι που της είχε συμβεί και το θεωρεί παρά πολύ σοβαρό. «Δεν ήθελα να το προχωρήσω και το άφησα πίσω» είπε η πρωταθλήτρια της κυπριακής σκοποβολής. «Είναι καλό να το λες, αλλά ένα χελιδόνι δεν φέρνει την άνοιξη» είπε με νόημα η γνωστή αθλήτρια. «Πρέπει να έχεις υποστήριξη», πρόσθεσε, «και θα πρέπει να βγουν και άλλοι, δεν είναι δυνατό να συνέβη μόνο σε εμένα».

Αποκάλυψε μάλιστα ότι σεξουαλική παρενόχληση δέχθηκε στους κοινοπολιτειακούς αγώνες του 2006 στην Αυστραλία και «επαναλήφθηκε αρκετές φορές, το 2008 στο Πεκίνο» από το ίδιο όπως είπε άτομο.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι σεξουαλική παρενόχληση δέχθηκε και από ακόμη 2-3 άτομα. «Απέφευγα αυτά τα άτομα» συμπλήρωσε η Άντρη Ελευθερίου και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «αυτά συμβαίνουν και σε άλλες αθλήτριες και καλό είναι να τα λέμε». Δήλωσε επίσης ότι τα άτομα που την παρενόχλησαν σεξουαλικά βρίσκονται σήμερα στον χώρο του αθλητισμού.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα:

Προχώρησε σε επίσημη καταγγελία

Έπειτα από τη δημόσια εξομολόγησή της, η αθλήτρια συναντήθηκε με την υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και χθες προχώρησε σε επίσημη καταγγελία στην Αστυνομία.

Η ανακοίνωση του υπουργείου: “Η Αθλήτρια – Ολυμπιονίκης Άντρη Ελευθερίου είχε σήμερα συνάντηση με την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Έμιλυ Γιολίτη, μετά από πρόσκληση της Υπουργού, για συζήτηση των αναφορών της κας Ελευθερίου σε ΜΜΕ για σεξουαλική κακοποίηση από παράγοντα του αθλητισμού, πριν από μερικά χρόνια.

Η κα Άντρη Ελευθερίου μετά από συζήτηση με την Υπουργό, προχώρησε σε επίσημη καταγγελία στην Αστυνομία για την κακοποίηση που δέχτηκε.

Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, συνεχάρη την κα Ελευθερίου για το θάρρος που επέδειξε και την διαβεβαίωσε ότι τόσο η Πολιτεία, όσο και η ίδια προσωπικά θα την στηρίξουν καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Διαβεβαίωσε, επίσης, για την αποφασιστικότητα της Πολιτείας και της ίδιας προσωπικά να πατάξουν τέτοια φαινόμενα από όπου κι αν προέρχονται.

Η Υπουργός Δικαιοσύνης απευθύνει κάλεσμα προς όλες τις γυναίκες που υπέστησαν βία να προχωρήσουν σε καταγγελία, χωρίς να φοβούνται, σημειώνοντας πως έχει σημειωθεί πολλή πρόοδος στον τρόπο που αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους καταγγελίες. Η κα Γιολίτη υπενθυμίζει πως στην Αστυνομία λειτουργούν Ειδικά Κλιμάκια που ασχολούνται με τέτοιου είδους υποθέσεις, το Σπίτι της Γυναίκας, καθώς και ο ΣΠΑΒΟ”.

Σύσκεψη ανακριτών – Προχωρούν σε καταθέσεις

Η Αστυνομία έχει πλέον στα χέρια της την κατάθεση της σκοπεύτριας Άντρης Ελευθερίου και σε αυτό το στάδιο γίνονται συσκέψεις των ανακριτών, οι οποίοι μελετούν τα επόμενα βήματα για τη πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η ανακριτή ομάδα της Αστυνομίας σε σύσκεψη της σήμερα θα αξιολογήσει την κατάθεση που έδωσε χθες η Ολυμπιονίκης της σκοποβολής για σεξουαλική κακοποίηση από παράγοντα του αθλητισμού και θα αποφασίσει για το πώς θα προχωρήσει η διερεύνηση της υπόθεσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, την υπόθεση θα αναλάβει εξειδικευμένο προσωπικό σε θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης και σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι θα ληφθούν καταθέσεις από παράγοντες του αθλητισμού, τον ΚΟΑ και την Σκοπευτική Ομοσπονδία Κύπρου.

Μην φοβάστε, μην ντρέπεστε, αυτοί πρέπει να ντρέπονται

Η Ολυμπιονίκης μίλησε σήμερα και στην εκπομπή “Μεσημέρι και Κάτι”, εκφράζοντας ευχαριστίες για τη στήριξη και σημειώνοντας ότι έπρεπε να γίνει η αρχή για να καθαρίσει όλο αυτό και να τιμωρηθούν αυτά τα άτομα.

Κάλεσε όλες τις γυναίκες και τα μικρά παιδιά να μην ντρέπονται και να μην φοβούνται, καθώς τέτοιοι άνθρωποι πρέπει να τιμωρηθούν. Επίσης, είπε ότι όταν δεν ξέρει κάποιος θα ήταν καλύτερο να μην μιλά, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι δεν ξέρει εάν υπάρχουν τέτοια περιστατικά ακόμα.

Απηύθυνε έκκληση σε όσους και όσες έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση να μην φοβούνται και να μην ντρέπονται, αφού αυτοί (που τα κάνουν) πρέπει να ντρέπονται. Πρόσθεσε ότι εάν συνέβαινε αυτό το παιδί της δεν θα το άφηνε να ξεχαστεί, θα το πάλευε μέχρι τέλους χωρίς ντροπή για να νιώσει ασφάλεια το παιδί της. Επίσης, κάλεσε τους γονείς να μιλούν στα παιδιά τους και να προβαίνουν σε καταγγελίες, καθώς είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει.

Τέσσερις νέες υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης από το ίδιο πρόσωπο

Σε καταγγελίες για «παρόμοιες υποθέσεις», όπως της Άντρης Ελευθερίου, οι οποίες αφορούν συγκεκριμένο πρόσωπο στον χώρο του αθλητισμού, προέβη ο πρόεδρος της ομοσπονδίας σκοποβολής, Τζιοβάννης Σαββίδης, μιλώντας στο Πρωτοσέλιδο.

Μεταξύ άλλων ανάφερε ότι είναι μια πρωτοφανής υπόθεση και εξέφρασε τη χαρά του που η Άντρη βρήκε τη δύναμη να προχωρήσει με την καταγγελία. Σε ερώτηση εάν υπάρχουν κι άλλες καταγγελίες, είπε ότι ελπίζει μετά την καταγγελία της Άντρης θα βγουν κι άλλες κοπέλες για να καταγγείλουν παρόμοιες υποθέσεις που αφορούν το συγκεκριμένο άτομο. Διευκρίνισε ότι υπάρχουν τέτοιες υποθέσεις σε άλλα αθλήματα και άλλα γραφεία αλλά όχι από τον χώρο της σκοποβολής. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «σαν νέο Διοικητικό Συμβούλιο προσπαθούμε να ξεβρωμίσουμε την σαπίλα που υπάρχει δεξιά αριστερά». Συμπλήρωσε ότι το 2006 υπήρξε το περιστατικό με την Άντρη, μετά με τον συγκεκριμένο κύριο το 2011 υπήρχε άλλο περιστατικό και αποσιωπήθηκε το θέμα. Το 2014 ο συγκεκριμένος που πήγε στον ΚΟΑ υπήρχε άλλο περιστατικό. Μετά τον βάλαμε διευθυντή σε σχολείο και υπήρξε νέα καταγγελία, έτσι τον βγάλαμε σε πρόωρη σύνταξη. Για όλες αυτές τις υποθέσεις δεν έχουν γίνει καταγγελίες αλλά αναμένει ότι θα γίνουν. Είναι το ίδιο άτομο που είναι και στην περίπτωση της Άντρης Ελευθερίου. Σημείωσε ότι είναι άτομο από την Ολυμπιακή Επιτροπή.

Πηγή: ΚΥΠΕ, Πολίτης Κύπρου, Φιλελεύθερος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ