Ανησυχία του ΝΑΤΟ για κινήσεις ρωσικών υποβρυχίων κοντά σε καλώδια για το Internet

Όλο και περισσότερα ρωσικά υποβρύχια κινούνται στη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό, ιδιαίτερα στις περιοχές που βρίσκονται τα καλώδια για τις διαδικτυακές και άλλες επικοινωνίες, δήλωσε ο διοικητής της ομάδας υποβρυχίων του ΝΑΤΟ, Άντριου Λένον, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Washington Post. “Βλέπουμε μία ρωσική δραστηριότητα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, κοντά στα υποβρύχια καλώδια, που δεν την έχουμε δει ξανά. Είναι προφανές ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται για την υποδομή του ΝΑΤΟ και των κρατών-μελών του”, τόνισε ο διοικητής.

Τα καλώδια διασφαλίζουν τη λειτουργία του διαδικτύου και άλλες επικοινωνιακές διασυνδέσεις για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Μέσω αυτών, διεκπεραιώνονται επίσης καθημερινά εμπορικές συναλλαγές ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αν θα ήταν δυνατό να κοπούν οι διασυνδέσεις αυτές, οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία θα ήταν τεράστιες. Αν παγιδευτούν τα καλώδια, η Μόσχα θα μπορούσε να έχει σημαντικές πληροφορίες για τη διεθνή κίνηση στο Internet.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, συμμερίζεται την ανησυχία των επιτελών του: “Η Ρωσία έχει επενδύσει μαζικά στο ναυτικό της, ιδιαίτερα στα υποβρύχια”, δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα FAZ. Από το 2014 έχει κατασκευάσει 13 νέα υποβρύχια, τα οποία επιχειρούν παντού στον Ατλαντικό και επίσης κοντά στις ακτογραμμές των μελών του ΝΑΤΟ.

Ο Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε στον κίνδυνο να διακοπεί η σύνδεση μεταξύ των συμμάχων στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Παράλληλα, ανέδειξε επίσης το έλλειμμα της στρατιωτικής δύναμης του ΝΑΤΟ. “Μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, το ΝΑΤΟ μείωσε τις θαλάσσιες δυνατότητές του, ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση υποβρυχίων”, δήλωσε.

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.