Ανησυχία για ομάδα παρατηρητών του ΟΑΣΕ στο Νονέτσκ

Ανησυχία για ομάδα παρατηρητών του ΟΑΣΕ στο Νονέτσκ

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει χάσει από χθες το βράδυ κάθε επαφή με μια από τις ομάδες των παρατηρητών του στην πόλη Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, όπου φιλορώσοι ένοπλοι συγκρούονται με τις κυβερνητικές δυνάμεις του Κιέβου.

“Η ειδική αποστολή παρατήρησης του ΟΑΣΕ έχασε χθες γύρω στις 18:00 (τοπική και ώρα Ελλάδος) την επαφή με μια από τις ομάδες της που βρίσκονται στο Ντονέτσκ”, αναφέρει ο ΟΑΣΕ σε ανακοίνωσή του.

Η τετραμελής αυτή αποστολή παρατήρησης του ΟΑΣΕ πραγματοποιούσε χθες το βράδυ “μια τακτική περιπολία” στο ανατολικό τμήμα του Ντονέτσκ όταν χάθηκε η επαφή μαζί της, προσθέτει ο ΟΑΣΕ στην ανακοίνωσή του. Ο Οργανισμός δεν διευκρινίζει την εθνικότητα των μελών της ομάδας αυτής.

“Μέχρι τώρα δεν έχουμε καταφέρει να αποκαταστήσουμε την επικοινωνία μαζί της”, καταλήγει ο διεθνής οργανισμός στην ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας: “Εμείς συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας και κάνουμε χρήση των επαφών που έχουμε εκεί. Η ουκρανική κυβέρνηση όπως και οι περιφερειακές αρχές έχουν ενημερωθεί για την κατάσταση”.

Στις αρχές του Μαΐου, φιλορώσοι αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία απελευθέρωσαν επτά Ευρωπαίους στρατιωτικούς παρατηρητές μιας ξεχωριστής αποστολής που συνδεόταν με τον ΟΑΣΕ τους οποίους είχαν κρατήσει ομήρους για οκτώ ημέρες.

Ο 57μελής ΟΑΣΕ – ο οποίος εργάζεται για την αποτροπή των συγκρούσεων και την προώθηση της δημοκρατίας στην ήπειρο – αποφάσισε ομόφωνα τον Μάρτιο να αναπτύξει πολιτικούς παρατηρητές στην Ουκρανία για να συμβάλει στις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην χώρα αυτήν, χωρίς ωστόσο προς το παρόν να έχει μεγάλη επιτυχία.

Η αποστολή αποτελείται από περίπου 282 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 198 διεθνών πολιτικών παρατηρητών από 41 χώρες του ΟΑΣΕ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του οργανισμού, ο οποίος εδρεύει στην Βιένη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης

Ντονέτσκ-Ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν το αεροδρόμιο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ