Ανησυχία των χωρών της Βαλτικής ότι “ο Πούτιν δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία” – Τι δήλωσε ο Μπλίνκεν

Διαβεβαιώσεις στις χώρες της Βαλτικής, ότι το ΝΑΤΟ θα τις προστατεύσει έναντι της Ρωσίας και οι ΗΠΑ θα τις στηρίξουν, έδωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα αμερικανικά ΜΜΕ.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, προσπάθησε σήμερα να καθησυχάσει τους συμμάχους της Ουάσιγκτον στη Βαλτική, που φοβούνται ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία. Το Σαββατοκύριακο, ο Μπλίνκεν έκανε περιοδεία στις γείτονες της Ουκρανίας, Πολωνία και Μολδαβία, προτού επισκεφθεί τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία, μέλη του ΝΑΤΟ που κάποτε διοικούνταν από τη Μόσχα και φοβούνται ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μία ενδεχόμενη ρωσική επιθετικότητα.

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα προειδοποίησε, απευθυνόμενος στον Μπλίνκεν, ότι «η απερίσκεπτη επιθετικότητα της Ρωσίας» θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν «τρίτο παγκόσμιο πόλεμο». «Η αποτροπή δεν είναι πλέον επαρκής και χρειαζόμαστε εμπρόσθια άμυνα εδώ, γιατί διαφορετικά θα είναι πολύ αργά εδώ, κύριε υπουργέ. Ο Πούτιν δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία εάν δεν τον σταματήσουν», είπε ο Ναουσέντα.

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συνάντησε τον Λετονό ομόλογό του, Έντγκαρς Ρίνκεβιτς, στη Ρίγα καθώς και τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Λετονίας. Ο Ρίνκεβιτς ζήτησε μόνιμη παρουσία των στρατευμάτων των ΗΠΑ στη χώρα της Βαλτικής. «Δεν έχουμε πια αυταπάτες για τη Ρωσία του Πούτιν, δεν βλέπουμε πραγματικά κανέναν καλό λόγο να υποθέσουμε ότι η Ρωσία μπορεί να αλλάξει την πολιτική της», είπε ο Ρίνκεβιτς σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μπλίνκεν.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε από το Βίλνιους ότι το ΝΑΤΟ επανεξετάζει συνεχώς την αμυντική του στάση, μεταξύ άλλων περισσότερες μόνιμες αναπτύξεις, όπως έχουν ζητήσει οι χώρες της Βαλτικής. «Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για την ετοιμότητά μας, κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για την αποφασιστικότητά μας», τόνισε χαρακτηριστικά. Η δέσμευση των ΗΠΑ στην εγγύηση της αμοιβαίας άμυνας μεταξύ των κρατών μελών βάσει του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ είναι «ιερή», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν εντείνει την παρουσία τους στις χώρες της Βαλτικής και περισσότερες ένοπλες δυνάμεις και εξοπλισμός βρίσκονται καθ’ οδόν, ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής. Περίπου 400 Αμερικανοί στρατιώτες από την Ομάδα Μάχης της Πρώτης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας θα φτάσουν στη Λιθουανία τις επόμενες ημέρες, είπε ο Μπλίνκεν.

Η λιθουανική κυβέρνηση ανακοίνωσε αργότερα μια συμφωνία για την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών φέτος, με πρόσθετα κεφάλαια που θα δαπανηθούν για αντιαρματικά όπλα Javelin, drones μάχης, οπτικά σκόπευτρα και άλλους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, καθώς και αναβαθμίσεις στις στρατιωτικές της βάσεις.

Η Λιθουανία κάλεσε για εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια. Ο Μπλίνκεν δήλωσε χθες ότι η Ουάσιγκτον και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι διερευνούν την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου. «Οι πηγές ενέργειας που εισάγουμε πληρώνουν για τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση. Δεν μπορούμε να πληρώσουμε το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο με το αίμα της Ουκρανίας», δήλωσε ο Γκαμπρέλιους Λαντσμπέργκις, υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό ομόλογό του.

Ωστόσο, το ρωσικό αέριο δεν μπορεί να αντικατασταθεί εύκολα. Η Νορβηγία, ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής της Ευρώπης, λειτουργεί ήδη με τη μέγιστη χωρητικότητα και οι υφιστάμενοι τερματικοί σταθμοί LNG της Ευρώπης έχουν περιορισμένη διαθέσιμη χωρητικότητα για να απορροφήσουν επιπλέον ανεφοδιασμό.

Ο Μπλίνκεν είπε νωρίτερα στο προσωπικό της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Βίλνιους ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αμφισβητεί τις βασικές αρχές που αποσκοπούν στη διατήρηση της ειρήνης μεταξύ των εθνών. «Είναι σημαντικό να κατανοήσουν οι άνθρωποι τι διακυβεύεται στην πραγματικότητα και αυτό ξεπερνά ακόμη και την Ουκρανία, ακόμη και τις χώρες της Βαλτικής, ακόμη και την Ευρώπη», κατέληξε ο Μπλίνκεν.

Πηγή: Reuters/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ