Ανησυχία στο Μεξικό για τις αθρόες συλλήψεις μεταναστών στα σύνορα με τις ΗΠΑ

Η νεοϊδρυθείσα μεξικανική Εθνοφρουρά έχει θέσει υπό κράτηση χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που κινούνταν προς τα σύνορα του Μεξικού με τις ΗΠΑ και η κυβέρνηση του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ θα πρέπει να δημοσιοποιήσει τους κανόνες εμπλοκής της και το ποιοι είναι οι όροι της επιχείρησης που διεξάγεται για να ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές, τόνισε χθες Δευτέρα ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Εθνοφρουρά δημιουργήθηκε από τον Λόπες Ομπραδόρ για να καταπολεμήσει την εγκληματικότητα, καθώς ο δείκτης των ανθρωποκτονιών οδεύει να καταγράψει νέο ιστορικό υψηλό. Όμως πλέον της ανατέθηκε επίσης να περιπολεί στα βόρεια και στα νότια σύνορα του Μεξικού —αντίστοιχα με τις ΗΠΑ και με τη Γουατεμάλα— εντός των ορίων της συμφωνίας που έκλεισε η μεξικανική κυβέρνηση για να αποτρέψει τον κίνδυνο ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να υλοποιήσει την απειλή του να επιβάλλει δασμούς σε όλα τα εισαγόμενα προϊόντα μεξικανικής προέλευσης αν δεν ληφθούν μέτρα για να τερματιστεί η ραγδαία αύξηση των μεταναστών από την κεντρική Αμερική που υποδέχεται η χώρα του, που αποκαλεί «εισβολή».

«Η δημοσιοποίηση των πρωτοκόλλων και των κανόνων συντονισμού βάσει των οποίων δρα η Εθνοφρουρά προς υποστήριξη των υπηρεσιών μετανάστευσης, ειδικά οι διαδικασίες για την προσαγωγή προσώπων με καθεστώς παράτυπων μεταναστών, είναι ευκταία», τόνισε ο Λουίς Ραούλ Γκονσάλες, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Εάν δεν υπάρχουν τέτοια πρωτόκολλα και κανόνες, η κατάρτιση και η δημοσιοποίησή τους επείγει», συμπλήρωσε.

Η μεξικανική κυβέρνηση δεν απάντησε αμέσως όταν της ζητήθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς να σχολιάσει την τοποθέτηση του Γκονσάλες.

Αν και στα σύνορα έχουν αναπτυχθεί 21.000 στελέχη της Εθνοφρουράς —ή σχεδόν το ένα τρίτο της συνολικής δύναμής της— με καθήκοντα που αφορούν τον έλεγχο της μετανάστευσης, οι κανόνες εμπλοκής αυτού του σώματος, που αποτελείται από στρατιωτικούς και ομοσπονδιακούς αστυνομικούς, δεν είναι ακόμη σαφείς.

Αντιδρώντας σε καταγγελίες ότι μέλη της Εθνοφρουράς μεταχειρίζονται με υπερβολική σκληρότητα τους μετανάστες για να τους εμποδίσουν να αποπειραθούν να περάσουν τα σύνορα με τις ΗΠΑ, ο Λόπες Ομπραδόρ είπε την 25η Ιουνίου ότι τα στελέχη του σώματος δεν έχουν διαταχθεί να συλλαμβάνουν μετανάστες. Η ίδια η Εθνοφρουρά διαβεβαιώνει πως δεν εντέλλεται να θέτει υπό κράτηση η ίδια μετανάστες —τους προσάγει και τους παραδίδει στις υπηρεσίες μετανάστευσης— και απλά τους προτρέπει να μην εισέρχονται στην αμερικανική επικράτεια.

Δημοσιογράφοι του Ρόιτερς ήταν μολαταύτα παρόντες όταν τρεις ενήλικοι και τέσσερα παιδιά συνελήφθησαν καθώς προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα από στελέχη της Εθνοφρουράς.

Την περασμένη εβδομάδα ο ταξίαρχος Βισέντε Αντόνιο Ερνάντες, επικεφαλής της επιχείρησης στις νότιες μεξικανικές Πολιτείες, ανακοίνωσε ότι 20.000 μετανάστες έχουν «διασωθεί» από την 17η Μαΐου. Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ωστόσο αντιτείνουν ότι οι μετανάστες τέθηκαν υπό κράτηση και πολλοί απελάθηκαν.

«Υπάρχει τεράστια απόσταση μεταξύ αυτού που ακούμε από τον Λόπες Ομπραδόρ κάθε πρωί και αυτού που συμβαίνει στο πεδίο ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα», τόνισε ο Φερνάντο Γκαρσία, ιδρυτής και διευθυντής του Δικτύου των Συνόρων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ο πρόεδρος οφείλει να «πει την αλήθεια» στον μεξικανικό λαό «όσον αφορά την πραγματικότητα για την ανάπτυξη των στρατιωτικών», συμπλήρωσε ο επικεφαλής αυτής της ΜΚΟ.

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ