Περίπου 16 χρόνια παρέμεινε στην εξουσία η Άνγκελα Μέρκελ.
Η απερχόμενη καγκελάριος έλαβε αποφάσεις που καθόρισαν τη ζωή των Γερμανών, ενώ επηρέασαν πολλούς ανθρώπους πέρα από τα σύνορα της Γερμανίας.
Ακολουθούν κάποιες από τις σημαντικές στιγμές της Άνγκελα Μέρκελ ως καγκελαρίου:
22 Νοεμβρίου του 2005: Η Μέρκελ είναι η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται καγκελάριος. Ηγείται ενός συνασπισμού συντηρητικών και σοσιαλδημοκρατών.
Μάρτιος 2007: Η Μέρκελ επιτυγχάνει μια μεγάλη νομοθετική νίκη καθώς το κοινοβούλιο συμφωνεί για μια σταδιακή αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη.
6-8 Ιουνίου 2007: Η Μέρκελ φιλοξενεί την πρώτη σύνοδο κορυφής της G8, με την Αφρική και τις κλιματικές αλλαγές να κυριαρχούν στην ημερήσια διάταξη.
5 Οκτωβρίου 2008: Η Μέρκελ υπόσχεται στους Γερμανούς ότι οι αποταμιεύσεις τους είναι ασφαλείς τρεις εβδομάδες μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers και το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
5 Μαρτίου του 2010: Η Μέρκελ δηλώνει ότι “δεν υπάρχει εναλλακτική” επιλογή στο να βοηθηθεί η Ελλάδα να αποφύγει την στάση πληρωμών, θέτοντας την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης πλήρως πίσω από τις προσπάθειες για χρηματοπιστωτική βοήθεια που θα ανέλθει συνολικά σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ.
Ιούλιος 2011: Σχεδόν ένα χρόνο μετά την υποστήριξη της κυβέρνησης Μέρκελ στο μέτρο, η Γερμανία καταργεί την υποχρεωτική στρατολόγηση και στρατιωτική θητεία.
14 Μαρτίου 2011: Σε απάντηση στην απόφαση της Μέρκελ να στραφεί κατά της πυρηνικής ενέργειας στον απόηχο της καταστροφής στην Φουκουσίμα, το κοινοβούλιο ψηφίζει τον τερματισμό της παραγωγής ηλεκτρισμού από πυρηνικούς σταθμούς ως το 2022.
7 Ιουνίου 2011: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απονέμει στην Μέρκελ το Μετάλλιο της Ελευθερίας, την υψηλότερη μη στρατιωτική τιμητική διάκριση των ΗΠΑ.
24 Οκτωβρίου 2013: “Η κατασκοπεία σε βάρος φίλων είναι εντελώς απαράδεκτη”, δηλώνει η Μέρκελ μετά τις αποκαλύψεις ότι η υπηρεσία πληροφοριών NSA των ΗΠΑ είχε πρόσβαση στο κινητό της τηλέφωνο.
25 Μαΐου 2014: Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) εισέρχεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για πρώτη φορά, σύντομα επιτυγχάνει την εκπροσώπησή του και στα 16 ομοσπονδιακά κρατίδια της Γερμανίας και το εθνικό κοινοβούλιο.
12 Φεβρουαρίου 2015: Στο Μινσκ, η Μέρκελ και οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας συμφωνούν για εκεχειρία και έναν οδικό χάρτη για την επίτευξη ειρήνης. Μια ασταθής εκεχειρία εξακολουθεί να ισχύει, αλλά αίρεται τακτικά.
31 Αυγούστου 2015: Η Μέρκελ δηλώνει “μπορούμε να το χειριστούμε” όσον αφορά την συρροή προσφύγων από την Μέση Ανατολή. Η διατήρηση ανοιχτών των συνόρων της Γερμανίας όταν άρχισε η κρίση προσφύγων στην Ευρώπη αποτέλεσε μια από τις καθοριστικές της στιγμές.
19 Δεκεμβρίου 2016: Ένας ισλαμιστής πραγματοποιεί επίθεση ρίχνοντας το φορτηγό που οδηγεί πάνω σε πολυσύχναστη χριστουγεννιάτικη αγορά στην καρδιά του Βερολίνου, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους. Ήταν η χειρότερη από μια σειρά ισλαμιστικών επιθέσεων.
17 Μαρτίου 2017: Μια χειραψία που δεν έγινε αποτέλεσε κακή αρχή σε επίσκεψη της Μέρκελ στον Λευκό Οίκο επί της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ. Οι δεσμοί της Γερμανίας με τις ΗΠΑ εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από ακαμψία καθ’όλη τη διάρκεια της προεδρίας Τραμπ.
30 Ιουνίου 2017: Το γερμανικό κοινοβούλιο εγκρίνει τον γάμο ομοφυλοφίλων και τις υιοθεσίες από ζευγάρια του ιδίου φύλου. Η Μέρκελ ψηφίζει κατά του νομοσχεδίου, αλλά επιτρέπει στα μέλη του κόμματός της να ψηφίσουν ελεύθερα.
29 Οκτωβρίου 2018: Καθώς η κυβέρνησή της και το κόμμα της των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από άλλα πολιτικά κόμματα, η Μέρκελ ανακοινώνει ότι θα εγκαταλείψει την ηγεσία του CDU, αλλά θα παραμείνει στην καγκελαρία ως το τέλος της θητείας της.
18 Μαρτίου 2020: Η Μέρκελ παροτρύνει σε τηλεοπτικό της διάγγελμα τον κόσμο να πάρει στα σοβαρά την πανδημία του νέου κορονοϊού. Η Γερμανία έχει αντιμετωπίσει έκτοτε τρία μεγάλα κύματα της COVID-19 και έχει εφαρμόσει πολλά λοκντάουν.
16 Ιουλίου 2021: Η Μέρκελ δηλώνει ότι οι ξαφνικές πλημμύρες στη δυτική Γερμανία προκάλεσαν μια “εξωπραγματική, απόκοσμη κατάσταση” κατά την επίσκεψή της στις χειρότερα πληγείσες ζώνες. Οι πλημμύρες μετατρέπονται σε κεντρικό ζήτημα των εκλογών.
15 Αυγούστου 2021: Η κατάληψη της Καμπούλ και η εκ νέου άνοδος των Ταλιμπάν στην εξουσία στο Αφγανιστάν θέτει υπό αμφισβήτηση τις διεθνείς προσπάθειες επί μια 20ετία για να στηριχθεί η κυβέρνηση εκεί. Ο υπουργός Εξωτερικών της Μέρκελ Χάικο Μάας δέχεται μεγάλο μέρος της κριτικής που ασκείται.
Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ