Σε μια σπάνια και ανατριχιαστική ανακάλυψη, ένας ερευνητής στην πολιτεία της Τζόρτζια των ΗΠΑ ήρθε αντιμέτωπος με ένα φίδι που είχε φάει δύο μικρότερα φίδια, εκ των οποίων το ένα ήταν ακόμα ζωντανό.
Η είδηση έγινε γνωστή μέσω της ανάρτησης της Υπηρεσίας Φυσικών Πόρων της Τζόρτζια (Georgia Department of Natural Resources – DNR) στο Facebook, συνοδευόμενη από φωτογραφίες του 1,2 μέτρων μήκους φιδιού και των δύο θυμάτων του.
Το επιζών φίδι, αφού βγήκε από το στομάχι του θηρευτή του, βρέθηκε επίσης να έχει καταναλώσει πρόσφατα ένα ποντίκι, προσθέτοντας μια ακόμα πιο περίεργη διάσταση στην ήδη αξιοσημείωτη αυτή ανακάλυψη – κάποιος θα σχολίαζε πως πρόκειται για περίπτωση ρωσικής μπάμπουσκας, απλώς με φίδια και τρωκτικά.
Η ανατριχιαστική ανακάλυψη
Η αλληλουχία αυτών των ανακαλύψεων ξεκίνησε με ένα ανατολικό φίδι ινδικού τύπου (Eastern indigo snake – Drymarchon couperi), το μεγαλύτερο φίδι που ενδημεί στις ΗΠΑ. Η ονομασία του (Drymarchon) μεταφράζεται, κατά προσέγγιση, ως «άρχοντας του δάσους», αφού αποτελείται από τις ελληνικές λέξεις «drymos» (δρυμός), που σημαίνει «δάσος», και «archon» (ἄρχων), που σημαίνει «ηγέτης» ή «κυβερνήτης».
Το συγκεκριμένο φίδι είχε αιχμαλωτιστεί και οι αρμόδιες αρχές είχαν ενημερωθεί πως είναι διαθέσιμο για μελέτη, αλλά κατά τη διαδικασία αυτή, προέκυψε μια αναπάντεχη σκηνή.
Αφού ο ειδικός άγριας ζωής Matt Moore, άνοιξε τη σακούλα στην οποία είχε τοποθετηθεί το φίδι, αντίκρυσε κάτι απρόσμενο: η σακούλα είχα μέσα τρία φίδια, καθώς το indigo snake είχε μέσα του άλλα δύο φίδια, τα οποία τα έκανε εμετό.
«Ήταν γεμάτο φίδια», ανέφερε ο ειδικός άγριας ζωής Matt Moore στο blog της DNR.
Σύμφωνα με την ανάρτηση της DNR στο Facebook: «Κατά τη διάρκεια μιας έρευνας για τα ομοσπονδιακά προστατευόμενα eastern indigo snakes τον περασμένο Νοέμβριο, ο τεχνικός άγριας ζωής Matt Moore συνάντησε ένα εκπληκτικό εύρημα. Αφού έπιασε και σημείωσε ένα γεροδεμένο ινδικό φίδι μήκους 1,2 μέτρων στη νοτιοανατολική Τζόρτζια, ανακάλυψε ότι το φίδι είχε αναμασήσει άλλα δύο: ένα νεαρό φίδι αρουραίων (rat snake) και ένα νεαρό ανατολικό κροταλία με διαμαντένια πλάτη».
Ο Moore υποθέτει ότι έπιασε το ανατολικό φίδι ινδικού τύπου λίγο μετά την κατάποση του κροταλία, ενώ το φίδι αρουραίων είχε ήδη χωνευτεί για μεγαλύτερο διάστημα.
«Το φίδι ινδικού τύπου, γνωστό για το ότι κυνηγά άλλα φίδια, είχε καταπιεί και στη συνέχεια εξεμέσει το γεύμα του, χάνοντας περίπου μισό κιλό στη διαδικασία. Ενώ το φίδι αρουραίων ήταν νεκρό, ο κροταλίας, που αρχικά θεωρήθηκε νεκρός, έδειξε σημάδια ζωής μία ώρα αργότερα», ανέφερε η Υπηρεσία Φυσικών Πόρων της Τζόρτζια στο Facebook.
«Ο αναγεννημένος κροταλίας είχε έναν εμφανή όγκο στο σώμα του, που υποδείκνυε ότι είχε καταναλώσει πρόσφατα ένα μεγάλο ποντίκι. Αυτό το ασυνήθιστο περιστατικό αποκαλύπτει όχι μόνο τις εντυπωσιακές κυνηγετικές ικανότητες του φιδιού ινδικού τύπου, αλλά και την απροσδόκητη αντοχή του κροταλία» σχολίασε η Υπηρεσία.
Τα ανατολικά φίδια ινδικού τύπου είναι μεγάλα, μη δηλητηριώδη φίδια που συναντώνται κυρίως στη Φλόριντα και τη νότια Τζόρτζια. Τα αρσενικά μπορούν να φτάσουν σε μήκος τα 1,8 με 2,4 μέτρα και είναι γνωστά για το ότι τρέφονται με μια μεγάλη ποικιλία ζώων, όπως πουλιά, μικρά θηλαστικά, αμφίβια και άλλα φίδια, συμπεριλαμβανομένων δηλητηριωδών ειδών.
Αν και δεν είναι δηλητηριώδη, θεωρούνται απειλούμενα σύμφωνα με τον Νόμο για τα Απειλούμενα Είδη των ΗΠΑ, καθώς οι πληθυσμοί τους μειώνονται λόγω της καταστροφής των οικοτόπων.
Οι ανατολικοί κροταλίες (Crotalus adamanteus) είναι οι μεγαλύτεροι κροταλίες και ένα από τα πιο δηλητηριώδη φίδια στον κόσμο, φτάνοντας σε μήκος έως και 2,4 μέτρα, αν και σπάνια βρίσκονται να ξεπερνούν τα 1,8 μέτρα. Χρησιμοποιούν ειδικά αισθητήρια όργανα για να ανιχνεύουν θηράματα και εκτοξεύουν ισχυρό δηλητήριο για να τα υποτάξουν.
Αυτή η ανακάλυψη έρχεται μετά από μια άλλη περίεργη περίπτωση με φίδια, όπου μια μελέτη κατέγραψε για πρώτη φορά έναν πύθωνα της Βιρμανίας να καταπίνει έναν δικτυωτό πύθωνα, το μεγαλύτερο φίδι στον κόσμο. Σε αυτή την περίπτωση, ο δικτυωτός πύθωνας δεν επιβίωσε, σε μια διαδικασία που διήρκεσε περίπου δύο ώρες.
«Όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη τεκμηριωμένη περίπτωση θήρευσης δικτυωτού πύθωνα από πύθωνα της Βιρμανίας», ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.