Εκρηκτικές νέες καταγγελίες για δεκαετίες συστημικών διακρίσεων εναντίον έγχρωμων ανθρώπων αντιμετωπίζουν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Σύμφωνα με τον Guardian, τουλάχιστον έως το τέλος της δεκαετίας του ’60, τα Ανάκτορα δεν απασχολούσαν σε θέσεις γραφείου ή ανώτερες θέσεις “έγχρωμους μετανάστες ή ξένους” και εξασφάλιζαν την εξαίρεσή τους από τους νόμους κατά των διακρίσεων.
Η εφημερίδα ερευνούσε τη διαδικασία της βασιλικής συγκατάθεσης- σύμφωνα με την οποία ο Βρετανός μονάρχης πρέπει να δώσει την έγκρισή του για κάθε νόμο που αφορά στα προνόμια ή τα συμφέροντά του πριν συζητηθεί στο Κοινοβούλιο – όταν ανακάλυψε ότι τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ είχαν διαπραγματευθεί ρήτρες που εξαιρούσαν τη βασίλισσα και τον οίκο της από τον νόμο που ψηφίσθηκε το 1968 κατά των διακρίσεων.
Σε μνημόνιο που βρίσκεται στα εθνικά αρχεία, υπάλληλος του υπουργείου Εσωτερικών περιγράφει πώς ένας από τους κορυφαίους συμβούλους της βασίλισσας, ο λόρδος Τράιον, του είχε δηλώσει ότι το παλάτι δεν απασχολεί άτομα που προέρχονται από εθνικές μειονότητες σε θέσεις γραφείου. Ο λόρδος Τράιον είχε πει ότι το παλάτι θα δώσει την έγκρισή του στο νομοσχέδιο κατά των διακρίσεων με βάση τη φυλή, αν προβλεφθούν εξαιρέσεις αντίστοιχες με εκείνες που ισχύουν για το διπλωματικό σώμα, το οποίο μπορούσε να απορρίψει μία υποψηφιότητα εάν το ενδιαφερόμενο άτομο δεν ήταν κάτοικος του Ηνωμένου Βασιλείου για τουλάχιστον πέντε χρόνια.
Η πρόσληψη “εγχρώμων σε θέσεις υπηρετικού προσωπικού” αντίθετα επιτρεπόταν, αναφέρεται στο σημείωμα. Ακόμη σήμερα, η βασίλισσα και ο βασιλικός οίκος εξαιρούνται από τον νόμο αυτόν περί διακρίσεων, αλλά τον εφαρμόζουν «επί της αρχής και ντε φάκτο”, δήλωσε εκπρόσωπος του Μπάκιγχαμ στο AFP, σύμφωνα με αναδημοσίευση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
“Αυτό αντανακλά στη διαφορετικότητα, τη συμπεριληπτικότητα και την αξιοπρέπεια” των πρακτικών της βασιλικής οικογένειας, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε: “Πληροφορίες που βασίζονται σε περιγραφή από δεύτερο χέρι συζητήσεων που έγιναν πριν από 50 χρόνια και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή συμπερασμάτων για τον τρόπο με τον οποίο γίνονται σήμερα τα πράγματα”.
Οι νέες αυτές καταγγελίες έρχονται μόλις λίγους μήνες μετά την εκρηκτική συνέντευξη του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ στην Όπρα Γουίνφρεϊ όπου κατηγόρησαν τη βασιλική οικογένεια για ρατσισμό και δήλωσαν ότι μέλος της βασιλικής οικογένειας που δεν κατονόμασαν αναρωτήθηκε για το χρώμα του δέρματος του παιδιού τους. Ο αδελφός του Ουίλιαμ είχε υπερασπισθεί τότε τον θεσμό δηλώνοντας ότι η βασιλική οικογένεια “δεν είναι καθόλου ρατσιστική”.