Αναδίπλωση του Αμερικανού πρέσβη που αναστάτωσε την Κύπρο

Σάλος έχει προκληθεί στην Κύπρο από το προκλητικό tweet του πρέσβη των ΗΠΑ στη Λευκωσία Τζον Κένινγκ. Πριν από λίγο με ανακοίνωσή της η πρεσβεία αναφέρει ότι θα παραμείνει στη θέση του μέχρι το τέλος της θητείας του το καλοκαίρι του 2015.

Όλα ξεκίνησαν από ένα ατυχέστατο τιτίβισμα του Τζον Κένινγκ.

«Τι σκέφτονται οι Κύπριοι για την εβδομάδα στη Ρωσία, όπως την είδαμε από εδώ; Την επίσκεψη Αναστασιάδη και τις δηλώσεις και τη δολοφονία Νεμτσόφ;», έγραψε ο πρέσβης στο twitter ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων καθώς κάποιοι σχολίασαν ότι συνέδεσε την επίσκεψη του Νίκου Αναστασιάδη με τη δολοφονία του Νεμτσόφ. 

Άμεση ήταν η αντίδραση του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη ο οποίος σε δήλωσή του έκανε λόγο για «άκρως αντιδιπλωματική συμπεριφορά του Αμερικανού πρέσβη».

Λίγο αργότερα ο Τζον Κένινγκ εξέδωσε ανακοίνωση προσπαθώντας να ηρεμήσει την κατάσταση.

«Δεν ήταν πρόσθεσή μου ούτε να προκαλέσω, ούτε να υπονοήσω οτιδήποτε. Απλώς ήθελα να δω τις αντιδράσεις των Κυπρίων πάνω σε δύο διαφορετικά θέματα. Πρώτον, την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη και τις δηλώσεις στη Μόσχα και δεύτερον, το άλλο δραματικό γεγονός στη Μόσχα, την περασμένη εβδομάδα, τη δολοφονία του Μπόρις Νεμτσόφ. Είναι ατυχές ότι κάποιοι είπαν ότι συνέδεσα τα δύο θέματα», αναφέρει ο πρέσβης των ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση της πρεσβείας

Με ανακοίνωσή της η πρεσβεία της Αμερικής στην Κύπρο γνωστοποίησε ότι ο Τζον Κόνιγκ θα παραμείνει στη θέση του μέχρι τη λήξη της θητείας του, το καλοκαίρι.

«Η θητεία του Αμερικανού πρέσβη στην Κύπρο Τζον Κόνιγκ είναι τριετής και η αποχώρηση του το Καλοκαίρι του 2015 ήταν προγραμματισμένη, αναφέρει η πρεσβεία στην ανακοίνωση.

Ένας άλλος διπλωμάτης θα διοριστεί για να τον αντικαταστήσει, μια διαδικασία για την οποία απαιτείται ανάληψη δράσης από τον Λευκό Οίκο, το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών και το αμερικανικό Κογκρέσο.

Προς το παρόν δεν μπορούμε να σχολιάσουμε κάτι για τον αντικαταστάτη του».

Αυτούσια η ανακοίνωση

Ambassador Koenig’s term as U.S. Ambassador to the Republic of Cyprus is for three years and his departure in the Summer of 2015 has always been anticipated. Another diplomat will be named to replace him, a process that requires the White House, the U.S. Department of State, and the U.S. Congress to all take actions. At this time, we cannot comment on who will replace Ambassador Koenig.

U.S. Embassy

Public Affairs Office

 

Διαβάστε επίσης:

Αλλαγή πλεύσης ζητούν οι Κύπριοι

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ