Άλυτο παραμένει το μυστήριο με την εξαφάνιση της πτήσης της Malaysia Airlines

Στη δημοσιότητα έδωσαν σήμερα έκθεσή τους οι αρμόδιες αρχές που ερευνούσαν την περίπτωση της πτήσης MH370 της Malaysia Airlines που αγνοείται από το 2014, ανακοινώνοντας ότι δεν κατάφεραν να εντοπίσουν την αιτία ενός εκ των μεγαλύτερων αεροπορικών μυστηρίων στον κόσμο.

«Η ομάδα δεν κατάφερε να καθορίσει την πραγματική αιτία για την εξαφάνιση της πτήσης MH370…», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Κοκ Σου Τσον, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας για την ασφάλεια της MH370.

«Η απάντηση μπορεί να είναι οριστική μόνο εάν βρεθούν τα συντρίμμια», δήλωσε, ερωτηθείς εάν θα μπορέσουν ποτέ να μάθουν τι συνέβη.

Η πτήση MH370 εξαφανίστηκε ενώ εκτελούσε την πτήση Πεκίνου-Κουάλα Λουμπούρ στις 8 Μαρτίου του 2014.

Στις 29 Μαΐου, η Μαλαισία ανέστειλε την τρίμηνη έρευνα από την αμερικανική εταιρία Ocean Infinity, η οποία κάλυψε 112.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στον νότιο Ινδικό Ωκεανό και έληξε χωρίς σημαντικά ευρήματα. Ήταν η δεύτερη μεγάλη έρευνα αφού η Αυστραλία, η Κίνα και η Μαλαισία τερμάτισαν μια άκαρπη έρευνα 200 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας σε μια περιοχή 120.000 τετρ. χιλιομέτρων πέρυσι. Μαλαισιανοί και διεθνείς ερευνητές προσπαθούν να εξηγήσουν για ποιο λόγο το αεροσκάφος Boeing εξετράπη χιλιάδες μίλια εκτός της προγραμματισμένης του πορείας πριν εν τέλει καταπέσει στον Ινδικό Ωκεανό.

Ειδικοί πιστεύουν ότι κάποιος ίσως απενεργοποίησε εσκεμμένα τον αναμεταδότη του αεροσκάφους πριν το εκτρέψει της πορείας του πάνω από τον Ωκεανό. Ο Κοκ δήλωσε ότι οι ερευνητές εξέτασαν το παρελθόν του κυβερνήτη και του συγκυβερνήτη και ότι ήταν ικανοποιημένοι με το ιστορικό, την εκπαίδευση και την κατάσταση της ψυχικής τους υγείας. «Δεν είμαστε της άποψης ότι θα μπορούσε να είναι ένα γεγονός που διέπραξαν οι πιλότοι», δήλωσε, προσθέτοντας ότι δεν αποκλείουν καμία πιθανότητα καθώς τα συστήματα στο αεροσκάφος απενεργοποιήθηκαν χειροκίνητα.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να υπήρξε αθέμιτη παρέμβαση από τρίτη πλευρά», δήλωσε ο Κοκ. Οι οικείοι των επιβαινόντων ενημερώθηκαν νωρίτερα σήμερα για την τελική έκθεση των ερευνητών. «Ελπίζουμε ότι αυτά τα λάθη δεν θα επαναληφθούν και ότι θα υιοθετηθούν μέτρα για να αποφευχθούν στο μέλλον», δήλωσε η Γκρέις Νέιθαν, δικηγόρος, της οποίας η μητέρα, η Αν Ντέιζι, βρισκόταν στο αεροπλάνο.

«Το ένα σημείο που τόνισαν ήταν ότι αυτή η έκθεση δεν είχε σκοπό να αποδώσει ευθύνες, ήταν απλά μια έρευνα σε επίπεδο ασφαλείας». Τα μόνο επιβεβαιωμένα ίχνη του αεροσκάφους είναι τρία κομμάτια φτερού που ξεβράστηκαν σε ακτές του Ινδικού Ωκεανού.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ