Al Jazeera: Γιατί παραιτήθηκε τώρα ο αρχηγός της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ – Τι σημαίνει για τον Νετανιάχου

Ο υποστράτηγος Ααρών Χαλίβα, επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ, παραιτήθηκε σήμερα, επικαλούμενος την αποτυχία να σταματήσει τη θανατηφόρα αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου.  Έτσι γίνεται ο πρώτος ανώτερος αξιωματούχος της χώρας που αναλαμβάνει την ευθύνη για την σφαγή της 7ης Οκτωβρίου και παραιτείται.

Ωστόσο, σύμφωνα με ανάλυση του Al Jazeera είναι άλλοι οι λόγοι πίσω από την παραίτηση του υποστράτηγου, η οποία, σύμφωνα με μία εκτίμηση, ουσιαστικά είναι ακόμα μία πίεση στον Νετανιάχου να παραιτηθεί.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) ανακοίνωσαν ότι ο υποστράτηγος Χαλίβα θα συνταξιοδοτηθεί μόλις επιλεγεί ο διάδοχός του. Ο ίδιος αναγνώρισε στην επιστολή παραίτησής του ότι η διεύθυνση πληροφοριών της οποίας είναι αρχηγός “δεν ανταποκρίθηκε στο έργο που μας ανατέθηκε”.

Οι λόγοι πίσω από την παραίτηση

Ισραηλινοί αξιωματούχοι του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών παρέλειψαν ή αγνόησαν πολλαπλές προειδοποιήσεις πριν εκατοντάδες ένοπλοι της Χαμάς παραβιάσουν τον συνοριακό φράχτη της Γάζας, στις 7 Οκτωβρίου και επιτεθούν σε κοντινές ισραηλινές κοινότητες, στρατιωτικές βάσεις και σε ένα μουσικό φεστιβάλ.

Ο Akiva Eldar, ισραηλινός συγγραφέας και πρώην αρθρογράφος της εφημερίδας Haaretz, λέει ότι ο υποστράτηγος Halavi παραιτήθηκε πιθανότατα επειδή ο Νετανιάχου δεν πρόκειται να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα σύντομα. Ο Eldar πρόσθεσε ότι ένας άλλος λόγος είναι ότι ο πρωθυπουργός “δεν ενδιαφέρεται να φέρει τους αιχμαλώτους πίσω στο Ισραήλ”.

“Ο Νετανιάχου είναι η ανώτατη αρχή και δεν ανέλαβε ποτέ την ευθύνη [για την επίθεση της Χαμάς], οπότε ο Χαλίβα ήθελε να στείλει ένα προσωπικό μήνυμα για να του πει: “Αν μπορώ να το κάνω εγώ, μπορείς να το κάνεις κι εσύ””, υποστηρίζει ο Eldar.

Οι επιπτώσεις από την παραίτηση

Η κίνηση του Χαλίβα αναμένεται να ενεργοποιήσει τις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες, ενώ θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στα μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου Benny Gantz και Gadi Eisenkot. “Θα δημιουργήσει μια δυναμική που θα τους δυσκολέψει να πείσουν τους ψηφοφόρους τους ότι έχουν καλό λόγο να παραμείνουν στις θέσεις τους”, δήλωσε ο Eldar.

“Αν ο Χαλίβα αισθάνθηκε ότι ήρθε η ώρα να αποχαιρετήσει, πολλοί θα τους καλέσουν να παραιτηθούν, καθώς ήταν και αυτοί μέρος αυτής της έλλειψης στρατηγικής για τον τερματισμό της σύγκρουσης με τους Παλαιστίνιους”, υποστηρίζει ο Ισραηλινός αρθρογράφος.

Ωστόσο μια τόσο ηχηρή παραίτηση δεν μπορεί να είναι άμοιρη επιπτώσεων και για τον πρωθυπουργό.

Ο Omar Ashour, από το Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ντόχα, λέει ότι ο επικεφαλής των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ παραιτήθηκε επειδή “αγνοήθηκαν” οι προειδοποιήσεις για την επίθεση της Χαμάς. “Δέκα ημέρες μετά την επίθεση έστειλε ένα υπόμνημα στους στρατιώτες του λέγοντας: “Σας απογοήτευσα”. Και ανέλαβε τότε την ευθύνη”, δήλωσε ο Ashour στο Al Jazeera.

Οι πιέσεις στον Νετανιάχου

Πολιτικά, κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για ό,τι συνέβη – και όχι απαραίτητα ο πρωθυπουργός, ο οποίος είναι μεν ο διοικητής του στη διαστρωμάτωση των ενόπλων δυνάμεων, ωστόσο μπορεί να υπάρχουν και στρατηγικοί λόγοι (για να μην παραιτηθεί). Δεν θυμάμαι κάποια στιγμή που το Ισραήλ να έχει αναπτύξει 20 ταξιαρχίες σε μια μικρή περιοχή όπως η Γάζα”, λέει ο Ashour, υπονοώντας τον κανόνα ότι δεν γίνονται παραιτήσεις την ώρα της κρίσης. Αυτό σημαίνει ότι ο Νετανιάχυ, ως διοικητής του Στρατού δεν γίνεται να παραιτηθεί τώρα που ο Στρατός είναι σε πόλεμο.

Ωστόσο ο Ashour σχολιάζει ότι η επιστολή παραίτησης του υποστράτηγου Ααρών Χαλίβα ήταν “ένα σαφές σπρώξιμο ή χαστούκι” προς τον ηγέτη του Ισραήλ να ακολουθήσει το παράδειγμα του υποστράτηγου και να παραιτηθεί.

“Αλλά γνωρίζοντας τον Νετανιάχου είναι εξαιρετικά απίθανο να αλλάξει τη θέση του. Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε, πάντα υπάρχουν εκπλήξεις σε αυτόν τον πόλεμο”, καταλήγει ο Ashour.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ