Ακόμα μια αιματηρή νύχτα στην Αίγυπτο

Ακόμα μια αιματηρή νύχτα στην Αίγυπτο

Ρεπορτάζ: Μουζακίτης Σπύρος

 

Με αίμα «βάφτηκαν» χθες οι δρόμοι της Αιγύπτου, καθώς υποστηρικτές του έκπτωτου προέδρου διαδήλωσαν προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο στρατιωτικό «πραξικόπημα» της Τετάρτης. Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι – ανάμεσά τους δύο αστυνομικοί – έχουν χάσει τη ζωή τους από τις συγκρούσεις με τις ένοπλες δυνάμεις αλλά και τις συρράξεις που συνέβησαν τη νύχτα ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους του Μοχάμεντ Μόρσι, κοντά στην πλατεία Ταχρίρ, ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες. 

 

Να επανέλθει στην εξουσία ο Μόρσι ζήτησε σε ομιλία του ο ηγέτης των Αδελφών Μουσουλμάνων Μοχάμεντ Μπαντιέ, διαμηνύοντας ότι οι ισλαμιστές θα παραμείνουν «κατά εκατομμύρια» στους δρόμους. Την ίδια ώρα, ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Αντλί Μανσούρ διέλυε την Άνω Βουλή με προεδρικό διάταγμα, ενώ ο στρατός προχώρησε σε απελευθερώσεις μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Όλα άρχισαν χθες το απόγευμα, όταν υποστηρικτές του Μόρσι κινήθηκαν προς το στρατόπεδο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, μιας στρατιωτικής μονάδας που είναι υπεύθυνη για την προστασία της αιγυπτιακής προεδρίας και στρατοπεδεύει μέσα στο συνοικία του προεδρικού μεγάρου. Από τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν ανάμεσα στους διαδηλωτές και τις δυνάμεις του στρατού έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι. Ο αιγυπτιακός στρατός υποστήριξε ότι δεν άνοιξε πυρ εναντίον των διαδηλωτών και ότι χρησιμοποίησε μόνο άσφαιρα και δακρυγόνα, ωστόσο αυτόπτες μάρτυρες και ανταποκριτές ανέφεραν ότι τα τραύματα που έφεραν οι νεκροί προήλθαν από σκάγια καραμπίνας.

Όλα έδειχναν ότι η νύχτα δεν θα ήταν ήρεμη στο κέντρο του Καΐρου, όταν υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι κινήθηκαν συντεταγμένα προς το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης, το οποίο βρίσκεται κοντά στην πλατεία Ταχρίρ, εκεί όπου κάθε βράδυ μαζεύονται διαδηλωτές – αντίπαλοι του έκπτωτου προέδρου της Αιγύπτου. Τότε, ξέσπασαν συγκρούσεις, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ακόμη δύο άνθρωποι και να τραυματιστούν τουλάχιστον 70.

Στο μεταξύ, ενώ ο στρατός είχε ανακοινώσει ότι έχει συλλάβει τον ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ο Μοχάμεντ Μπαντίε μίλησε χθες σε συγκεντρωμένους ισλαμιστές σε προάστιο του Καΐρου. Ο Μπαντιέ ανέφερε ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συνεννόηση με τον στρατό, σε περίπτωση που ο Μοχάμεντ Μόρσι επανατοποθετηθεί πρόεδρος της Αιγύπτου. Επίσης, τόνισε ότι οι διαδηλώσεις είναι πιο ισχυρές από τα τανκς.

Οι υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος προέρχεται από τις τάξεις των Αδελφών Μουσουλμάνων, θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους «κατά εκατομμύρια» ως την αποκατάστασή του στην εξουσία, δήλωσε ο Μπαντίε. «Θα παραμείνουμε στους δρόμους κατά εκατομμύρια έως ότου επαναφέρουμε με θρίαμβο τον εκλεγμένο πρόεδρό μας», δήλωσε ο Μπαντίε σε συγκέντρωση ισλαμιστών, σημειώνοντας ότι «το στρατιωτικό πραξικόπημα δεν έχει ισχύ».

Ο μεταβατικός αρχηγός του κράτους της Αιγύπτου διέλυσε την άνω βουλή με προεδρικό διάταγμα. Μόνον η άνω βουλή, η λεγόμενη Σούρα, παρέμενε σε λειτουργία μετά την διάλυση της κάτω βουλής από το στρατό λίγο πριν ο Μόρσι εκλεγεί, πριν από ένα χρόνο. Επίσης, η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου μετέδωσε πως ο Άντλι Μανσούρ, ο τέως επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου που ορκίστηκε αρχηγός του κράτους την Πέμπτη, διόρισε τον Μοχάμεντ Άχμεντ Φαρίντ επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών. Ο Φαρίντ αντικαθιστά τον Μοχάμεντ Ραάφατ Σεχάτα, έναν αξιωματούχο διορισμένο από τον Μόρσι, ο οποίος αναλαμβάνει σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μανσούρ.

 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ