Ακιντζί για Αναστασιάδη: Να είναι σαφής ως προς το τι λέει και τι εννοεί

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι το Κυπριακό δεν πρέπει να παραμείνει πλέον άλυτο, σημειώνοντας ότι προσέρχεται στη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ με εποικοδομητική διάθεση.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε δηλώσεις του στο “πρακτορείο ειδήσεων” ΤΑΚ και στον Μπαϊράκ, ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι προσέρχεται στην συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με εποικοδομητική διάθεση για να τερματιστούν οι εντάσεις που προκάλεσε το ζήτημα των υδρογονανθράκων και να υπενθυμίσει την πρόταση της 13ης Ιουλίου.

Ο κ. Ακιντζί είπε ακόμη ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά βρίσκεται στην Νέα Υόρκη για την ειρήνη και τη σταθερότητα και όχι για την ένταση.

Ο ίδιος ανέφερε ότι τα ζητήματα τα οποία υπερασπίζεται η τουρκοκυπριακή πλευρά έχουν γίνει παράμετροι του ΟΗΕ και κάλεσε τον οργανισμό να εμποδίσει την ελληνοκυπριακή πλευρά να εκτραπεί από αυτές τις παραμέτρους.

Στη συνάντησή του με τον κ. Γκουτέρες τη Δευτέρα, είπε ο κ. Ακιντζί, θα προσπαθήσει να υπάρξει αποτέλεσμα για τα ζητήματα που υπογραμμίζει με αποφασιστικότητα τα τελευταία δύο χρόνια.

Το να λες ότι αποδέχεσαι την πολιτική ισότητα αλλά όχι την αποτελεσματική συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και την εκ περιτροπής προεδρίας σημαίνει ότι δεν αποδέχεσαι την πολιτική ισότητα όπως προβλέπεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και προηγούμενες συγκλίσεις, είπε.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας για τους όρους αναφοράς, σημείωσε ότι από την αρχή είχε δηλώσει ότι πρέπει να υπάρχουν τρία στοιχεία: η κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014, οι προηγούμενες συγκλίσεις και το πλαίσιο Γκουτέρες της 30ης Ιουνίου 2017.

Σε αναφορά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Ακιντζί είπε ότι θα πρέπει να είναι σαφής ως προς το τι λέει και τι εννοεί.

Ανέφερε ακόμη ότι επιθυμεί μια προσανατολισμένη σε αποτελέσματα, καλά προετοιμασμένη διαδικασία η οποία θα στοχεύει σε μια στρατηγική συμφωνία και που δεν θα είναι ανοικτού τέλους, σύμφωνα με τις αναφορές στις εκθέσεις του ΓΓ.

Είπε επίσης ότι έχει μια θετική προσέγγιση ως προς μια τριμερή και μια ανεπίσημη πενταμερή αν είναι καλά προετοιμασμένες.

KYΠΕ

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.