ΑΚΕΛ: Δεν μας έχει απασχολήσει η υποψηφιότητα Τσίπρα

ΑΚΕΛ: Δεν μας έχει απασχολήσει η υποψηφιότητα Τσίπρα

Την εκτίμηση ότι «τέτοια σοβαρά ζητήματα πρέπει να είναι αποτέλεσμα προηγούμενης διαβούλευσης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και όχι μονομερών εξαγγελιών», διατύπωσε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, κληθείς να σχολιάσει το θέμα της υποψηφιότητας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Δεν μας έχει απασχολήσει ακόμη το θέμα, θεωρώ ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο σε κάποια φάση θα τεθεί στην Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, εφόσον αναλάβει σχετική πρωτοβουλία κάποιο από τα κόμματα της ομάδας», δήλωσε ο Άντρος Κυπριανού, ο οποίος στη συνέχεια τόνισε ότι «εάν τεθεί επίσημα, θα μας απασχολήσει και θα πάρουμε θέση».

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις Βρυξέλλες ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ συναντήθηκε με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση επίτροπο Στέφαν Φίλε. Ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι «η συζήτηση με τον κ. Φίλε ήταν πολύ ουσιαστική και ασχοληθήκαμε με την ουσία του Κυπριακού ιδιαίτερα στην παρούσα φάση». Είπε ότι μετέφερε στον κοινοτικό επίτροπο κάποιες σκέψεις του για το πώς θα μπορούσε η ΕΕ να είναι πιο ενεργή στις προσπάθειες να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που υπάρχουν για την επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά και πως θα μπορούσε να βοηθήσει στην προώθηση της επίλυσης Κυπριακού. Σύμφωνα με τον Α. Κυπριανού, ο Στ. Φίλε δεσμεύθηκε να συζητήσει τις σκέψεις αυτές με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ερωτηθείς σχετικά με την εκδήλωση που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά σε συνεργασία με το ΑΚΕΛ στην Ευρωβουλή με θέμα το «Κυπριακό Πρόβλημα στο σταυροδρόμι των εξελίξεων», ο κ. Κυπριανού επισήμανε ότι η επίλυση του προβλήματος δεν είναι θέμα χρονοδιαγράμματος, αλλά ουσίας. Γι’ αυτό επιμένω, ανέφερε, ότι θα μπορούσε να επιλυθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα εάν και εφόσον υπάρξει η απαραίτητη πολιτική βούληση, δηλαδή να διαπραγματευθούμε μέσα στα συμφωνηθέντα πλαίσια», είπε. Στην παρούσα φάση η Τουρκία δεν δέχεται να δεσμευθεί σε λύση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα οδηγήσει σε ένα ενωμένο κράτος, που θα έχει μια πολιτική ισότητα, όπως αυτή ερμηνεύεται από τον ΟΗΕ, που θα έχει μια κυριαρχία, μια διεθνή εκπροσώπηση και μια ιθαγένεια, τόνισε. «Η άρνηση της τουρκικής πλευράς να δεχθεί τη συμφωνία Χριστόφια-Ταλάτ του 2008, δεν επιτρέπει να αισιοδοξούμε για μία σύντομη λύση. Συνεπώς όλα είναι θέμα θέσεων που κατατίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όχι χρονοδιαγράμματος για την επίλυση του Κυπριακού».

«Εμείς, ως ΑΚΕΛ και όχι ως ελληνοκυπριακή πλευρά, θα είμαστε ικανοποιημένοι εάν γίνει αναφορά στα δύο κοινά ανακοινωθέντα Χριστόφια-Ταλάτ, τα οποία καθορίζουν επαρκώς τη συμφωνημένη βάση», υποστήριξε ο Α. Κυπριανού. Αυτήν τη στιγμή η Τουρκία αρνείται τη συμπερίληψη αναφορών για την κυριαρχία, ενώ θέτει και άλλα θέματα που δεν μπορούν να ενταχθούν στο κοινό ανακοινωθέν, αλλά στις διαπραγματεύσεις επίλυσης του προβλήματος, κατέληξε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ