Αισιόδοξος ο Μητροπολίτης Προύσης για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης: Ρεαλιστική η άμεση επαναλειτουργία της

Την αισιοδοξία του για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης σύντομα, εκφράζει ο Μητροπολίτης Προύσης και έξαρχος Βιθυνίας, Ελπιδοφόρος, τονίζοντας ότι η μη λειτουργία της σχολής «αποτελεί έναν ιστορικό αναχρονισμό και πηγή ανώφελης απώλειας κύρους για την Τουρκία».

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο Μητροπολίτης Προύσης δηλώνει ότι η αισιοδοξία του «εδράζεται σε καθαρά ρεαλιστική προσέγγιση του όλου προβλήματος» καθώς «αφού η εχθρότητα μεταξύ των δύο χωρών οδήγησε σε αυτό το σημείο, είναι φυσικό ότι η φιλία που καλλιεργείται και η προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών ότι θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην επαναλειτουργία της Σχολής».

Όπως είπε, «σήμερα η τουρκική κυβέρνηση δεν μπορεί να εξηγήσει με πειστικό τρόπο σε κανέναν γιατί κρατάει κλειστό ένα σχολείο» και υφίσταται μια κριτική παγκόσμια, η οποία είναι δυσανάλογη προς το ενδεχόμενο κέρδος το οποίο έχει από το κλείσιμο της Σχολής.

«Δεν βλέπω κανένα κέρδος για την Τουρκία να κρατάει τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης κλειστή, έχει μόνο απώλειες. Χάνει μονόπλευρα, διαρκώς, χωρίς να έχει κανένα όφελος, ούτε καν πολιτικό. Διότι η κοινή γνώμη σήμερα στην Τουρκία, κυρίως αδιαφορεί για το αν είναι κλειστή ή ανοιχτή η Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Υπάρχει και μια τεράστια μερίδα της τουρκικής κοινής γνώμης που λέει, επιτέλους, τι είναι αυτή η Θεολογική Σχολή της Χάλκης και δεν μπορούμε να της επιτρέψουμε να λειτουργήσει, τι μας έκανε και τι θα μας κάνει ένα σχολείο αν λειτουργήσει για λίγους ανθρώπους που απέμειναν στην Τουρκία;» αναφέρει, εκτιμώντας πως «είναι πολύ ρεαλιστικό να περιμένει κανείς σύντομα να επαναλειτουργήσει η Σχολή».

Σημειώνει παράλληλα πως η Θεολογική Σχολή της Χάλκης δεν αποτέλεσε ποτέ, όσα χρόνια λειτούργησε, αφορμή ή αιτία για να θιγούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Ποτέ κανείς απόφοιτός της δεν πρωταγωνίστησε σε κάποια αντιτουρκική ενέργεια ή σε μια όξυνση των σχέσεων των δύο κρατών. Αντιθέτως, υπήρξε πάντοτε το θύμα, που υπέστη όλες τις συνέπειες της διακύμανσης των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών» αναφέρει.

Ερωτηθείς για την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Σχολή, ο Μητροπολίτης Προύσης τη χαρακτηρίζει ιστορική, «όχι μόνο για το γεγονός ότι για πρώτη φορά ένας Έλληνας Πρωθυπουργός την επισκέπτεται», αλλά και για το γεγονός ότι «τραβάει μπροστά» για να βελτιωθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις σε βαθμό που να μπορεί να επιτραπεί εκατέρωθεν να γίνουν εκείνα τα κατάλληλα βήματα τα οποία θα εξομαλύνουν το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ