Αίγυπτος: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν χαμογελαστή μίνι σφίγγα

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα άγαλμα που μοιάζει με σφίγγα και τα ερείπια ενός ιερού σε αρχαίο ναό στη νότια Αίγυπτο, ανακοίνωσε το υπουργείο Αρχαιοτήτων της χώρας.

Τα αντικείμενα βρέθηκαν κοντά στον ναό Hathor, έναν από τους καλύτερα διατηρημένους αρχαίους χώρους της Αιγύπτου. Η ασβεστολιθική σφίγγα με το «χαμογελαστό πρόσωπο και δύο λακκάκια» πιστεύεται ότι αντιπροσωπεύει τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Κλαύδιο.

Είναι πολύ μικρότερο άγαλμα από τη διάσημη Σφίγγα στις Πυραμίδες της Γκίζας, η οποία έχει ύψος 20 μέτρα.

Τα αντικείμενα βρέθηκαν μέσα σε έναν τάφο δύο επιπέδων στο ναό Dendera στην επαρχία Qena, 450 χιλιόμετρα (280 μίλια) νότια της πρωτεύουσας του Καΐρου.

Βρέθηκε επίσης μια πέτρινη πλάκα της ρωμαϊκής εποχής με δημοτικές και ιερογλυφικές επιγραφές. Το ασβεστολιθικό ιερό περιλαμβάνει μια πλατφόρμα δύο επιπέδων και μια λεκάνη από πλίνθους λάσπης της βυζαντινής εποχής. Επιστήμονες θα διεξάγουν περαιτέρω μελέτες σχετικά με τα σημάδια στην πέτρινη πλάκα, με στόχο να ανακαλύψουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα του αγάλματος και την περιοχή.

Oπως αναφέρει το BBC τέτοιες ανακαλύψεις προβάλλονται συνήθως από την αιγυπτιακή κυβέρνηση με την ελπίδα να προσελκύσουν περισσότερους τουρίστες, μια σημαντική πηγή ξένου συναλλάγματος για την χώρα.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ