Άγριες μάχες ανάμεσα στο Ισλαμικό Κράτος και τον συριακό στρατό-Τουλάχιστον 500 νεκροί

Άγριες μάχες ανάμεσα στο Ισλαμικό Κράτος και τον συριακό στρατό-Τουλάχιστον 500 νεκροί

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους επέδραμαν την Κυριακή σε μια αεροπορική βάση στη βορειοανατολική Συρία, καταλαμβάνοντάς την από τις κυβερνητικές δυνάμεις έπειτα από πολυήμερες μάχες που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 500 ανθρώπους, σύμφωνα με μία μη κυβερνητική οργάνωση.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως τουλάχιστον 346 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και περισσότερα από 170 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων σκοτώθηκαν από την Τρίτη στις μάχες για τον έλεγχο της βάσης Τάμπκα, σε μία από τις πιο φονικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των δύο πλευρών από την έναρξη του πολέμου στη Συρία.

Το Παρατηρητήριο ανέφερε πως οι μάχες μαίνονταν μέσα στη βάση την Κυριακή. Ήταν το τελευταίο προπύργιο του συριακού στρατού σε μια περιοχή που ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο έχει καταλάβει μεγάλα τμήματα της Συρίας και του Ιράκ.

Στη κοντινή πόλη Ράκα, προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους, υπήρξαν εορταστικοί πυροβολισμοί και πολλά τζαμιά ανήγγειλαν από τα μεγάφωνά τους την πτώση της βάσης στα χέρια των ισλαμιστών εν μέσω κραυγών «Ο Θεός είναι μεγάλος», είπε ένας μάρτυρας στο Ρόιτερς.

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους επέδειξαν τα κομμένα κεφάλια σύρων στρατιωτών στην πλατεία της πόλης, δήλωσαν μάρτυρες, προσθέτοντας πως συριακά μαχητικά ακούστηκαν πάνω από την πόλη έπειτα από την επίθεση στην αεροπορική βάση. Νωρίτερα η συριακή πολεμική αεροπορία είχε βομβαρδίσει περιοχές γύρω από τη βάση.

Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως έπειτα από σφοδρές μάχες, ο στρατός «ανασυντάσσεται».

Επικαλούμενη στρατιωτική πηγή, ανέφερε πως υπήρξε μια «επιτυχημένη εκκένωση του αεροδρομίου» και πως ο στρατός συνεχίζει τα πλήγματα στις «τρομοκρατικές ομάδες» στην περιοχή, οι οποίες, υποστήριξε, υπέστησαν βαριές απώλειες.

Τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν αναφέρθηκαν στον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις.

Το Ισλαμικό Κράτος παγίδευσε επίσης 150 σύρους στρατιώτες που οπισθοχωρούσαν σε μία περιοχή κοντά στη βάση και πιστεύεται ότι τους έχει αιχμαλωτίσει, ανέφερε το Παρατηρητήριο.

Ο συριακός στρατός είχε στείλει ενισχύσεις στη βάση το βράδυ της Παρασκευής για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος, που ελέγχει περίπου το ένα τρίτο της βόρειας και ανατολικής Συρίας.

Η συριακή τηλεόραση είχε δείξει πλάνα με τις ένοπλες δυνάμεις να υπερασπίζονται τη βάση το Σάββατο, η οποία, είπε, ήταν ασφαλής από την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους. Πολλοί μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν όταν συριακά μαχητικά βομβάρδισαν την περιοχή, ανέφερε το Παρατηρητήριο.

Αλλού στη Συρία, η οργάνωση αποσύρθηκε την Κυριακή από περιοχές στα βόρεια της πόλης Χομς και οπισθοχώρησε ανατολικά αφού δέχθηκε επίθεση από αντίπαλους ισλαμιστές μαχητές, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Μαχητές της οργάνωσης αποσύρθηκαν από ένα αρχηγείο βόρεια της Χομς έπειτα από διαταγή του ηγέτη τους Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, ανέφερε το Παρατηρητήριο, επικαλούμενο πηγές στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, το Ισλαμικό Κράτος παραχώρησε έδαφος στο Μέτωπο Νούσρα, το επίσημο παρακλάδι της αλ Κάιντα στη Συρία.

Όπως και το μέτωπο Νούσρα, υποστηριζόμενοι από τη Δύση αντάρτες μάχονται επίσης εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, αλλά συχνά ηττώνται από την οργάνωση, η οποία τον Ιούνιο ανακήρυξε ένα «ισλαμικό χαλιφάτο» στα εδάφη που ελέγχει.

Ακτιβιστές κατηγορούν τον συριακό στρατό ότι αποφεύγει την αντιπαράθεση με το Ισλαμικό Κράτος, επειδή έχει εξασθενήσει τις αντίπαλες ομάδες των αναρτών οι οποίες μάχονται επίσης εναντίον του Άσαντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ