Αυξήθηκε η ξενοφοβία στη Ρωσία

Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ανεξάρτητο κέντρο ερευνών Levada-Centr κατέδειξε ότι στη Ρωσία τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκαν οι ξενοφοβικές τάσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυξήθηκε το ποσοστό των Ρώσων που δεν επιθυμούν να ζουν στη χώρα ξένοι που ανήκουν σε διάφορες εθνότητες, ενώ την πρώτη θέση στις «ανεπιθύμητες» εθνότητες κατέχουν οι Ρομά (το ποσοστό αυξήθηκε από το 17% στο 32% μέσα σ’ έναν χρόνο), ακολουθούν οι Κινέζοι (από το 15% έφθασε στο 31%) και οι Βιετναμέζοι (από το 12% στο 26%).

Κοινωνιολόγος αποδίδει την αύξηση των ξενοφοβικών διαθέσεων 12 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σ’ έναν χρόνο σε κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους, κυρίως στη δυσαρέσκεια που προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, αλλά και στην επιδείνωση των καταναλωτικών και κοινωνικών διαθέσεων.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία αυξήθηκε επίσης το ποσοστό των Ρώσων που ενστερνίζονται την ιδέα « Η Ρωσία για τους Ρώσους» (από 10% σε 19%), το οποίο αξίζει να σημειωθεί μειώνονταν από το 2014 και μετά .

Το 39% επίσης των ερωτηθέντων εμφανίζονται να αντιμετωπίζουν με ανοχή τις αγγελίες που αφορούν στη μίσθωση κατοικιών ή την προσφορά εργασίας στις οποίες διατυπώνονται όροι διακρίσεων ως προς την εθνότητα (το ποσοστό αυτό στη Μόσχα φθάνει το 63%).

Εκτός των άλλων αυξήθηκε από το 58% στο 67% το ποσοστό των Ρώσων που πιστεύουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να περιορίσει τις εισροές μεταναστών.

Πηγή: vedomosti, ΑΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ