Αυξημένος ο κίνδυνος καρκίνου των πνευμόνων για τους ασθενείς με ΧΑΠ που ποτέ δεν κάπνισαν

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων στους ανθρώπους που ποτέ δεν έχουν καπνίσει, σύμφωνα με μια νέα νοτιοκορεατική επιστημονική έρευνα. Ο κίνδυνος είναι ανάλογος με τον κίνδυνο των καπνιστών χωρίς ΧΑΠ.

Ο όρος «ομπρέλα» ΧΑΠ καλύπτει διάφορες αναπνευστικές παθήσεις που δυσκολεύουν την αναπνοή, όπως η βρογχίτιδα και το εμφύσημα. Το κάπνισμα αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για ΧΑΠ, η οποία με τη σειρά της, όπως δείχνει η νέα μελέτη, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων ακόμη και σε μη καπνιστές. Σχεδόν τέσσερις στους δέκα ασθενείς με ΧΑΠ (40%) δεν υπήρξαν ποτέ καπνιστές.

Οι ερευνητές του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας του Ιατρικού Κέντρου Σάμσουνγκ στη Σεούλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο πνευμονολογικό περιοδικό Thorax, ανέλυσαν στοιχεία για 338.548 άτομα ηλικίας 40 έως 84 ετών χωρίς ιστορικό καρκίνου των πνευμόνων, σε βάθος επταετίας στη διάρκεια της οποίας 1.834 άνθρωποι εμφάνισαν καρκίνο πνευμόνων, ενώ 290 διαγνώστηκαν με ΧΑΠ.

Μεταξύ των νυν και πρώην καπνιστών, εκείνοι χωρίς ΧΑΠ είχαν περίπου διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο των πνευμόνων, ενώ εκείνοι με ΧΑΠ εξαπλάσια πιθανότητα, σε σχέση με όσους δεν είχαν καπνίσει ποτέ και δεν είχαν ΧΑΠ. Μεταξύ όσων δεν υπήρξαν ποτέ καπνιστές, εκείνοι με ΧΑΠ είχαν δυόμισι φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο των πνευμόνων, σε σχέση με τους μη καπνιστές χωρίς ΧΑΠ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ