Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στις γερμανικές πρεσβείες

Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να δαπανήσει εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση της ασφάλειας των πρεσβειών και των προξενείων της σε περιοχές υψηλού κινδύνου, ώστε να προστατεύονται καλύτερα από τις απειλές επιθέσεων, ανέφερε σήμερα στον ιστότοπό του το περιοδικό Der Spiegel.

Το γερμανικό περιοδικό επικαλείται ένα εσωτερικό υπόμνημα του υπουργείου Εξωτερικών όπου αναφέρεται ότι η κατάσταση όσον αφορά την ασφάλεια των γερμανικών διπλωματικών αντιπροσωπειών στο εξωτερικό έχει επιδεινωθεί.

Μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι η κατάσταση στο Ιράκ είναι “δραματική” και γίνεται αναφορά στο γερμανικό προξενείο στην πόλη Αρμπίλ, την πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν σχολίασε το θέμα, όταν ρωτήθηκε σχετικά με αυτό από το Reuters.

Το Spiegel υποστηρίζει ότι στο έγγραφο αναφέρεται ότι οι αυξανόμενοι κίνδυνοι σημαίνουν πως είναι αναγκαίο να γίνει μια αναπροσαρμογή των μέτρων ασφαλείας και ότι χρειάζεται επειγόντως να βελτιωθεί η προστασία των διπλωματικών αντιπροσωπειών στο εξωτερικό. Νέες απειλές, όπως επιθέσεις σε κτίρια ενισχυμένης ασφάλειας στις οποίες βομβιστές αυτοκτονίας ανοίγουν τον δρόμο σε μέλη ενόπλων ομάδων αλλά και επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, θεωρούνται επιπρόσθετες προκλήσεις για τις οποίες απαιτείται να αναληφθεί αμέσως δράση.

Μια αποστολή συμβούλων του υπουργείου Εξωτερικών θα πρέπει σύντομα να επιθεωρήσει την ασφάλεια των πρεσβειών, προστίθεται στο κείμενο.

Το υπουργείο έχει επίσης ζητήσει από την αστυνομία και την ομοσπονδιακή υπηρεσία καταπολέμησης του εγκλήματος ΒΚΑ να προτείνουν μέτρα που θα μπορούσαν να αποτρέψουν μια πιθανή επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Το πρόγραμμα για την ενίσχυση της ασφάλειας έχει ήδη ξεκινήσει σε ορισμένες περιοχές. Σύμφωνα με το άρθρο, δόθηκαν 12 εκατομμύρια ευρώ για την αναδιαμόρφωση και την ενίσχυση της ασφάλειας της γερμανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη, ενώ το προξενείο του Αρμπίλ θα αποκτήσει έναν πιο ισχυρό εξωτερικό τοίχο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ σχεδιάζει επίσης να παράσχει μεγαλύτερη προστασία στους εργαζομένους σε επικίνδυνες περιοχές του κόσμου, όπως είναι η Καμπούλ και το Αρμπίλ, με την παροχή θωρακισμένων οχημάτων το κόστος των οποίων θα φτάσει τα 200 εκατομμύρια ευρώ και θα καλυφθεί από ένα επενδυτικό ταμείο.

Επιπλέον, το υπουργείο θέλει να επενδύσει πολλά εκατομμύρια ευρώ σε νέες τεχνολογίες, ώστε να βελτιώσει τα συστήματα κρυπτογράφησης και τηλεπικοινωνιών.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανικοί… διαξιφισμοί για την Ελλάδα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ