Αυτός θα είναι ο πρωθυπουργός;

Ο Ζαν-Μαρκ Ερό, ο γερμανομαθής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γάλλων Σοσιαλιστών, είναι το φαβορί για να γίνει πρωθυπουργός αν κερδίσει την Κυριακή τις προεδρικές εκλογές ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) Φρανσουά Ολάντ. Ο Ερό, πρώην δάσκαλος γερμανικών και παλιός σύμμαχος του Ολάντ γνωστός για τις πραγματιστικές προσεγγίσεις του, είδε τις τελευταίες εβδομάδες τις πιθανότητές του να αυξάνονται έναντι αυτών της αρχηγού του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτίν Ομπρί, η οποία θεωρείται μάλλον αριστερή της παλιάς σχολής.

Αρκετοί που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό του Σοσιαλιστικού Κόμματος και εξωτερικοί σύμβουλοι του Ολάντ είπαν στο Ρόιτερς πως ο Ερό είναι τώρα το φαβορί για τη θέση. Ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή ο υποψήφιος θέλει να αποφύγει οποιαδήποτε ενέργεια που μπορεί να δείξει ότι θεωρεί δεδομένη τη νίκη του επί του απερχόμενου συντηρητικού προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

Με τη γερμανομάθειά του, ο συμβιβαστικός Ερό θα μπορούσε να γίνει ένας γεφυροποιός στις σχέσεις με το Βερολίνο έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία που επικεντρώθηκε στο αίτημα του Ολάντ να επαναδιαπραγματευτεί το γερμανικής εμπνεύσεως σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας για την Ευρώπη.       

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ