Αυτόν πρότεινε ο Τραμπ για πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ όρισε τον Αμερικανό υφυπουργό Οικονομικών αρμόδιο για Διεθνείς Υποθέσεις, Ντέιβιντ Μαλπάς, ως υποψήφιο πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας (ΠΤ).

Η υποψηφιότητα του Μαλπάς θα τεθεί σε ψηφοφορία στο διοικητικό συμβούλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας και ενδέχεται να υπάρξουν και άλλες υποψηφιότητες από τα 188 κράτη – μέλη της ΠΤ.

Πιστός στον Τραμπ και επικριτής των πολυμερών οργανισμών, ο Μαλπάς έχει δεσμευτεί να επιδιώξει μεταρρυθμίσεις «υπέρ της ανάπτυξης» στο διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Ο άγραφος κανόνας θέλει στην ηγεσία της Παγκόσμιας Τράπεζας να τοποθετείται Αμερικανός και την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να προτείνει η Ευρώπη. Αυτή η κατανομή ρόλων, όμως, αμφισβητείται τα τελευταία χρόνια έντονα από τις αναδυόμενες οικονομίες.

Ο αποχωρήσας Νοτιοκορεάτης πρόεδρος, Τζιμ Γιονγκ Κιμ, είχε αντιμετωπίσει αντίπαλες υποψηφιότητες από την Κολομβία και την Νιγηρία το 2012.

Ο 59χρονος Κιμ, πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας για έξι χρόνια, ανακοίνωσε απροσδόκητα στις αρχές του χρόνου την παραίτησή του.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ