Αυτά είναι τα επικρατέστερα ονόματα για τη νέα ιταλική κυβέρνηση

Η λίστα των υπουργών της νέας κυβέρνησης που συνθέτει ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι μπορεί να είναι έτοιμη και απόψε, γράφει ο ιταλικός Τύπος. Δεν αποκλείεται να επιστρέψει, δηλαδή, στο προεδρικό μέγαρο και να την παρουσιάσει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλλα αργά το απόγευμα.

Σε ό,τι αφορά τα διάφορα υπουργεία, διαρροές κάνουν αναφορά στην δυνατότητα μετακίνησης του υπουργού Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ θεωρείται πιθανή η αποχώρηση τριών υπουργών: της Μαρία Έλενα Μπόσκι από το υπουργείο Μεταρρυθμίσεων, της Μαριάννα Μαντία από την Δημόσια Διοίκηση και της Στεφάνια Τζαννίνι από το Παιδείας.

Η Μπόσκι θεωρείται, σε έναν βαθμό, υπεύθυνη για την αποτυχία του δημοψηφίσματος, διότι συνέταξε την μεταρρύθμιση του συντάγματος που οι Ιταλοί απέρριψαν στις 4 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα και με τις προβλέψεις της δημόσιας τηλεόρασης Rai, υπάρχει η πρόθεση να αναλάβει, στο εξής, ευθύνες εκπροσώπου του κεντροαριστερού «Δημοκρατικού Κόμματος» στην βουλή.

Η Μαριάννα Μαντία «πληρώνει» την απόρριψη, από μέρους του Συνταγματ��κού Δικαστηρίου, μέρους της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης και ειδικότερα των κανόνων που αφορούν στη δυνατότητα απόλυσης υπαλλήλων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η δε Στεφάνια Τζαννίνι «θυσιάζεται», όπως φαίνεται, λόγω της μεταρρύθμισης της Παιδείας, η οποία δεν έχει φέρει όλα τα επιθυμητά αποτελέσματα: παρά την μαζική μετακίνηση εκπαιδευτικών σε διάφορες περιοχές της χώρας (με αντάλλαγμα την πρόσληψη) υπάρχουν ακόμη τάξεις που έχουν μείνει χωρίς δάσκαλο και καθηγητή.

Ο Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, όπως γράφουν οι περισσότεροι αναλυτές, είναι πολύ πιθανό να παραμείνει υπουργός Οικονομικών και η Ρομπέρτα Πινόττι δεν αναμένεται να μετακινηθεί από το υπουργείο Άμυνας. Ο Κάρλο Καλέντα, στενός συνεργάτης του Ματτέο Ρέντσι, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα διαρροές, πρόκειται να παραμείνει υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης.

Δύο είναι, στην φάση αυτή, τα κύρια ερωτήματα προς απάντηση: αν θα δοθεί ένα τουλάχιστον υπουργείο σε εκπρόσωπο της αριστερής πτέρυγας του «Δημοκρατικού Κόμματος», σε μια προσπάθεια να μειωθεί η εσωκομματική ένταση μετά το δημοψήφισμα. Και αν οι γερουσιαστές που εγκατέλειψαν τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι για να στηρίξουν την νέα κυβέρνηση (όπως είχαν κάνει, άλλωστε και με την κυβέρνηση Ρέντσι) θα λάβουν, τελικά, κάποιο αξίωμα υπουργού ή υφυπουργού στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Πηγή:  ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: 

Τραμπ: Δεν θα μου λέει η Κίνα με ποιον θα μιλάω

Στους 44 οι νεκροί από τη διπλή βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ