Αυστραλοτιτάν: Ο μεγαλύτερος δεινόσαυρος στην Αυστραλία – Είχε μήκος όσο ένα γήπεδο μπάσκετ

Ο δεινόσαυρος που ανακαλύφθηκε στην Αυστραλία και ονομάστηκε «Αυστραλοτιτάν» (ή «Νότιος Τιτάνας») είχε ύψος 6,5 μέτρων, σχεδόν όσο δύο όροφοι κτιρίου, και μήκος 30 μέτρων, όσο περίπου ένα γήπεδο μπάσκετ και αναγνωρίστηκε πλέον ως ο μεγαλύτερος δεινόσαυρος της χώρας.

Είναι ένας από τους 15 μεγαλύτερους δεινόσαυρους που έχουν ποτέ ανακαλυφθεί στη Γη.

Απολιθωμένα τμήματα του σκελετού του μεγαλόσωμου δεινοσαύρου, με την επιστημονική ονομασία Australotitan cooperensis, είχαν αρχικά ανακαλυφθεί στην περιοχή Ερομάνγκα της νοτιοδυτικής Κουίνσλαντ το 2007, οπότε άρχισαν ανασκαφές, οι οποίες συνεχίζονται.

“Η ανακάλυψη του μεγαλύτερου δεινοσαύρου της Αυστραλίας ήταν κάτι που δεν περιμέναμε και όπως αποδεικνύεται είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου όσον αφορά τις σημαντικές ανακαλύψεις για τους δεινόσαυρους” δήλωσε η παλαιοντολόγος του Eromanga Natural History Museum, Robyn Mackenzie.

Οι επιστήμονες έκαναν τώρα τη σχετική ανακοίνωση στο επιστημονικό περιοδικό PeerJ, σύμφωνα με το BBC, και εκτιμούν ότι επρόκειτο για ένα φυτοφάγο δεινόσαυρο της ομάδας των σαυροπόδων, με πολύ μακρύ λαιμό, μακριά ουρά και πόδια σαν κολόνες, που ζύγιζε 70 τόνους και έζησε πριν 92 έως 96 εκατομμύρια χρόνια.

Επειδή η Αυστραλία είναι κυρίως επίπεδη και χωρίς οροσειρές και φαράγγια, που σταδιακά θα εξέθεταν τα απολιθώματα λόγω της διάβρωσης των πετρωμάτων, θεωρείται ένα από τα πιο δύσκολα μέρη στον κόσμο για την ανακάλυψη οστών δεινοσαύρων. Οι ανακαλύψεις συνήθως γίνονται από αγρότες που εντοπίζουν απολιθώματα, όταν αυτά έρχονται στην επιφάνεια του εδάφους.Πηγή: BBC, 9news.com.au

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.