Αυστραλία: Ψάχνουν και στην Ελλάδα τον καταζητούμενο για δολοφονία, Τζέιμς Δαλαμάγκα – Η έκκληση στους Έλληνες και η αμοιβή

Νέα διεθνή έκκληση, ειδικά στους Έλληνες στην «μητέρα πατρίδα» για βοήθεια στον εντοπισμό του καταζητούμενου Τζέιμς Δαλαμάγκα (James Dalamangas), απηύθυναν οι αστυνομικές αρχές της Αυστραλίας και η οικογένεια του δολοφονηθέντα Γιώργου Γιαννόπουλου (George Giannopoulos).

Ο Δαλαμάγκας χαρακτηρίζεται από τις Αρχές ως «ένας από τους πλέον καταζητούμενους» της Αυστραλίας και καταζητείται σχετικά με το θανάσιμο μαχαίρωμα του 32χρονου τότε, Γιώργου Γιαννόπουλου, πατέρα δύο παιδιών, καθώς αυτός παρενέβη σε καβγά που ξέσπασε σε νυχτερινό κέντρο στο Μπέλμορ του Σίδνεϊ, το 1999. Την επόμενη ημέρα εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τον Τζέιμς Δαλαμάγκα. Ωστόσο, παρά τις εκτεταμένες έρευνες, δεν έχει εντοπιστεί μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με τον «Νέο Κόσμο», ο Δαλαμάγκας φέρεται να έχει διαφύγει στην Ελλάδα, όπου εκτιμάται ότι εξακολουθεί να διαμένει, όπως ανέφεραν στο κοινό τους ανακοινωθέν την Τρίτη η Ομοσπονδιακή Αστυνομία (Australian Federal Police) και η Αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας (NSW Police Force).

Οι αυστραλιανές Αρχές επισήμαναν ακόμα ότι μετά την αποτυχία των προσπαθειών έκδοσης του Τζέιμς Δαλαμάγκα από την Ελλάδα το 2003, οι ελληνικές Αρχές συμφώνησαν να ξεκινήσουν τη δίωξή του για τον φερόμενο ρόλο του στη δολοφονία του Γιαννόπουλου. Η διαδικασία αυτή ανεστάλη το 2007, όταν δεν μπόρεσε να εντοπιστεί.

Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν, καθώς πλησιάζει η 25ετής ελληνική περίοδος παραγραφής (Greek statute of limitations), η Αστυνομία, από κοινού με την οικογένεια Γιαννόπουλου, απηύθυναν νέα έκκληση -και στα ελληνικά- σε όποιον έχει πληροφορίες για την υπόθεση να απευθυνθεί στις αρχές, ιδιαίτερα αν μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό του Τζέιμς Δαλαμάγκα στην Ελλάδα.

Ο Γιώργος Γιαννόπουλος ΦΩΤΟ: AAP /Supplied by NSW Police

Η έκκληση της αδελφής του Γιαννόπουλου – «Υπάρχουν άνθρωποι που τον καλύπτουν»

Η Τούλα Γιαννοπούλου (Toula Giannopoulos), αδελφή του Γιώργου Γιαννόπουλου, δήλωσε: «Έχουν περάσει 25 χρόνια μάχης με την απώλεια και τη θλίψη χωρίς Δικαιοσύνη για να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε αυτόν τον πόνο».

Όπως είπε, ο Γιώργος ήταν ένας στοργικός σύζυγος και πατέρας. Οι ηλικιωμένοι πλέον γονείς τους, πρόσθεσε, υπέφεραν επί μακρόν εξαιτίας του θανάτου του. «Πιστεύω ότι υπάρχουν άνθρωποι τόσο εδώ όσο και στην Ελλάδα που καλύπτουν (τον Δαλαμάγκα) και αυτό δυσκολεύει πολύ την οικογένειά μου», πρόσθεσε.

Η αδελφή του Γιώργου Γιαννόπουλου κάλεσε, επίσης, τον φερόμενο ως δολοφόνο να παραδοθεί, λέγοντας ότι η Δικαιοσύνη θα σήμαινε τα πάντα για την οικογένειά της.

Από την πλευρά του, ο επιθεωρητής ντετέκτιβ Grant Taylor, διοικητής της Ομάδας Δίωξης Εγκλήματος της Ν.Ν.Ο. δήλωσε ότι η αστυνομία πιστεύει ότι υπάρχουν άνθρωποι στην Ελλάδα που γνωρίζουν πού μπορεί να βρεθεί ο Τζέιμς Δαλαμάγκας. Η οικογένεια του θύματος, είπε, έχει ελληνική καταγωγή. Τα μέλη της «κάνουν έκκληση στις καρδιές στην μητέρα πατρίδα».

Παράλληλα, η αστυνομία δημοσίευσε μια εικόνα ηλικιακής εξέλιξης του Τζέιμς Δαλαμάγκα, που δείχνει πώς μπορεί να μοιάζει τώρα, σε ηλικία 54 ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρχών, ο Δαλαμάγκας είναι μεσανατολικής/μεσογειακής εμφάνισης (Middle Eastern/Mediterranean), έχει ύψος περίπου 1,82 μ., έχει καστανά μαλλιά, καστανά μάτια και ένα τατουάζ με ελληνική επιγραφή στον δεξί του πήχη. Ενδέχεται να χρησιμοποιεί τα ονόματα “James”, “Jim” ή “Tim” με επώνυμα “Dimitrious” ή “Kanis”.

Ο επιθεωρητής Taylor, είπε ακόμα ότι η αστυνομία έχει περιορισμένο χρόνο για να ασκήσει δίωξη κατά του Δαλαμάγκα στην Ελλάδα, γι’ αυτό και απευθύνει νέα έκκληση για να τον βρει. «Ο κ. Δαλαμάγκας θα μπορούσε να είναι ελεύθερος φέτος βάσει του ελληνικού νόμου περί παραγραφής, γι’ αυτό και αποτελεί προτεραιότητα της Αστυνομίας της Ν.Ν.Ο. να “ανεβάσει τους τόνους” και να διασφαλίσει ότι θα οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης – είτε αυτό γίνει εδώ είτε στην αλλοδαπή. Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να τον κυνηγάμε».

«Απευθύνουμε άμεση έκκληση στα μέλη της ελληνικής μας κοινότητας – και σε όσους μπορεί να ακούσουν τις εκκλήσεις μας στην Ελλάδα – ότι τώρα είναι η ώρα να εμφανιστούν (και να δώσουν πληροφορίες αν έχουν)», συμπλήρωσε.

Υπενθύμισε, δε, ότι υπάρχει αμοιβή 200.000 δολαρίων (AUD) για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του Τζέιμς Δαλαμάγκα (περίπου 123.000 ευρώ), που μπορεί να διεκδικηθεί διεθνώς.

Δηλώσεις έκανε και ο επιθεωρητής διακρατικών επιχειρήσεων της AFP, Jared Taggart, σημειώνοντας ότι η Ομοσπονδιακή Αστυνομία έχει μέλη που εδρεύουν στην «περιοχή», τα οποία συνεργάζονται με τις ελληνικές αρχές. «Οι ειδικοί ερευνητές της Ομάδας Κρούσης για τη Σύλληψη Φυγάδων (FAST) έχουν εξαιρετικές επιτυχίες στον εντοπισμό φυγάδων για τους οποίους εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης για φόνο, ανθρωποκτονία, διακίνηση ναρκωτικών, ξέπλυμα χρήματος και σοβαρή απάτη», δήλωσε.

«Η Ομάδα έχει αποκλειστικές πηγές πληροφοριών και χρησιμοποιεί δυνατότητες και τεχνικές για να εντοπίσει φερόμενους ως δράστες, ορισμένοι από τους οποίους έχουν αλλάξει την εμφάνισή τους και έχουν πάρει νέες ταυτότητες. Η δουλειά τους είναι να εργάζονται σε άμεση υποστήριξη της Αστυνομίας της Ν.Ν.Ο. για να εντοπίσουν και να εντοπίσουν ανθρώπους όπως ο κ. Δαλαμάγκας που νομίζουν ότι μπορούν να κρυφτούν από την AFP και τους διεθνείς εταίρους της», τόνισε.

«Η AFP έχει μια ισχυρή σχέση με την Ελληνική Αστυνομία, η οποία είναι εξαιρετικά ικανή και έμπιστος εταίρος, και θα συνεργαστούμε με τους εταίρους μας στη Ν.Ν.Ο. και σε όλο τον Κόσμο για να αξιοποιήσουμε κάθε μέσο και να διασφαλίσουμε ότι αυτός ο άνθρωπος θα οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη».

Η Αστυνομία εκτιμούσε προ λίγων ετών ότι ο Τζέιμς Δαλαμάγκας είχε θεαθεί να διασκεδάζει σε κλαμπ της Αθήνας μαζί με τον επίσης Ελληνοαυστραλό Τζον Μακρή, λίγες εβδομάδες πριν τη δολοφονία του τελευταίου, τον Ιούλιο του 2018.

Υπενθυμίζεται από το AAP ότι αδελφός του Τζέιμς Δαλαμάγκα, Πίτερ (Peter), πέθανε το 1998 αφού τον κράτησαν στο έδαφος έως και επτά υπάλληλοι ασφαλείας κατά τη διάρκεια διαπληκτισμού στο καζίνο Star City του Σίδνεϊ.

Ένας δικαστής χαρακτήρισε τον φυγάδα πλέον Τζέιμς Δαλαμάγκα ως τον «καταλύτη» του καβγά, στον οποίο τραυματίστηκε και ο ίδιος.

Από αριστερά, ο Επιθεωρητής Ντετέκτιβ Grant Taylor, η Τούλα Γιαννοπούλου και ο Επιθεωρητής, Jared Taggart. ΦΩΤΟ: AAP/Bianca De Marchi

Η έκκληση της αστυνομίας

Ακολουθεί η έκκληση της αστυνομίας στα ελληνικά -από επίσημο μεταφραστή- όπως εστάλη στον «Νέο Κόσμο» από την AFP.

Εκπρόσωπος της Αστυνομίας της Ν.Ν.Ο. δήλωσε:

«Σήμερα (Τρίτη), η Αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία απευθύνει έκκληση στον ελληνικό λαό και στην ελληνική αξία της φιλοξενίας (Greek value of filoxenia στο Αγγλικό κείμενο) να μας βοηθήσει να βρούμε έναν φερόμενο ως δολοφόνο.

Ο Τζέιμς Δαλαμάγκας, ο οποίος είναι σήμερα 54 ετών, διέφυγε στην Ελλάδα αφού φέρεται να μαχαίρωσε και να σκότωσε τον Έλληνα Γιώργο Γιαννόπουλο στο Σίδνεϊ τον Απρίλιο του 1999.

Η Αστυνομία πιστεύει ότι βρίσκεται ακόμη στην Ελλάδα και θα ήθελε να τον δει να οδηγείται στη Δικαιοσύνη για την οικογένεια Γιαννόπουλου.

Κάνουμε μια παγκόσμια έκκληση για πληροφορίες προς οποιονδήποτε μπορεί να είναι σε θέση να μας βοηθήσει, ή τις ελληνικές Αρχές, να βρούμε τον κ. Δαλαμάγκα και να του απαγγείλουμε κατηγορία για αυτή τη δολοφονία.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει αμοιβή ύψους 200.000 δολαρίων – ή 123.000 ευρώ – για πληροφορίες, η οποία μπορεί να διεκδικηθεί διεθνώς.

Καθώς πλησιάζει η παραγραφή του εγκλήματος, τώρα είναι η ώρα να εμφανιστείτε και να βοηθήσετε την Αστυνομία να βγάλει έναν επικίνδυνο άνθρωπο από τους δρόμους σας».

Εκπρόσωπος της AFP δήλωσε:

«Οι ειδικοί ερευνητές της Ομάδας Κρούσης για Σύλληψη Φυγάδων της Αυστραλιανής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας (AFP) έχουν επιτύχει εξαιρετικά σε συνεργασία με τους εταίρους μας, στο να αναγνωρίσουν και να εντοπίσουν ανθρώπους που πιστεύουν ότι μπορούν να αποφύγουν τη Δικαιοσύνη, όπως ο κ. Δαλαμάγκας.

Η AFP συνεργάζεται με τους εταίρους μας της Ελληνικής Αστυνομίας εδώ και αρκετά χρόνια για τον εντοπισμό του κ. Δαλαμάγκα και χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας για να βρούμε την ακριβή τοποθεσία του στην Ελλάδα.

Σας καλούμε να δείτε τη νέα εικόνα που δημοσιεύσαμε για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει σήμερα ο κ. Δαλαμάγκας. Εάν τον αναγνωρίζετε, παρακαλούμε επικοινωνήστε επειγόντως με την τοπική σας Αστυνομία».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ