Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 15 νεκροί από επίθεση αυτοκτονίας

Βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχθηκε το Σάββατο στο Αφγανιστάν, σκοτώνοντας τουλάχιστον 15 ανθρώπους την ώρα που ολοκληρωνόταν η ψηφοφορία για τις βουλευτικές εκλογές οι οποίες επισκιάστηκαν από την απειλή επιθέσεων και σοβαρά οργανωτικά προβλήματα.

Η ψηφοφορία θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί όταν ο επιτιθέμενος έπληξε μια περιοχή βόρεια της Καμπούλ, ωστόσο εκλογικά τμήματα έμειναν ανοικτά περισσότερο από το κανονικό ώστε να ανταποκριθούν στον μεγάλο αριθμό των ψηφοφόρων που δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν.

Δέκα πολίτες και πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν όταν ο βομβιστής επιχείρησε να εισέλθει σε εκλογικό τμήμα και περισσότεροι από 25 τραυματίστηκαν, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος ασφαλείας.

Η επίθεση φαίνεται να είναι η πιο σημαντική σε μια ημέρα που σημαδεύτηκε από σειρά περιστατικών μικρότερης κλίμακας που προκάλεσαν δεκάδες απώλειες σε όλη τη χώρα.

Προς το παρόν δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης.

Οι Ταλιμπάν έχουν εκδώσει σειρά ανακοινώσεων με τις οποίες καλούν τον κόσμο να μην λάβει μέρος σε αυτό που θεωρούν ως μια διαδικασία που έχει επιβληθεί από το εξωτερικό και προειδοποιούν ότι τα εκλογικά τμήματα μπορεί να αποτελέσουν στόχο επιθέσεων.

Οι ευρύτερες εκλογικές ανησυχίες επικεντρώνονται σε τεχνικά και οργανωτικά προβλήματα με τον εξοπλισμό βιομετρικής καταγραφής ψηφοφόρων, το μη έγκαιρο άνοιγμα εκλογικών τμημάτων, τις ελλείψεις εκλογικού υλικού και τις καθυστερήσεις που οδηγούν σε μακρά αναμονή.

Η Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή, που επιβλέπει την ψηφοφορία, ανέφερε πως η ψηφοφορία θα παραταθεί σε ορισμένα κέντρα προκειμένου να αντεπεξέλθουν στη ζήτηση και ότι ορισμένα εκλογικά τμήματα, τα οποία δεν άνοιξαν καν, θα είναι ανοικτά αύριο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ