Αφγανιστάν: “Έγιναν ανακρίσεις και όχι απαγωγές ξένων” υποστηρίζει αξιωματούχος των Ταλιμπάν

Οι Ταλιμπάν δεν έχουν απαγάγει κανέναν ξένο, αν και ορισμένους τους ανέκριναν προτού τους επιτρέψουν να φύγουν από το Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος της ισλαμιστικής οργάνωσης.

«Οι μαχητές μας θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση», είπε στο Reuters ο αξιωματούχος των Ταλιμπάν, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Ο ίδιος απέκλεισε τις καταγγελίες περί απαγωγών ξένων, ωστόσο, πρόσθεσε «Ανακρίνουμε κάποιους από αυτούς προτού φύγουν από τη χώρα».

Αφγανιστάν Ταλιμπάν ΗΠΑ

Χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και καταγγελίες για τους Ταλιμπάν 

Οι Ταλιμπάν θα λογοδοτήσουν για τις ενέργειές τους και θα ερευνήσουν τις πληροφορίες για αντίποινα και ωμότητες που κατηγορούνται ότι διαπράττουν μέλη τους, σημείωσε μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων, σημειώνοντας ότι προγραμματίζουν εντός των επόμενων εβδομάδων να είναι έτοιμο ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης του Αφγανιστάν.

“Έχουμε ακούσει για κάποιες περιπτώσεις ωμοτήτων και εγκλημάτων κατά πολιτών. Αν μέλη των Ταλιμπάν προκαλούν αυτά τα προβλήματα νόμου και τάξης, θα γίνουν έρευνες σε βάρος τους”, τόνισε.

“Μπορούμε να καταλάβουμε τον πανικό, το στρες και την αγωνία. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι εμείς δεν θα λογοδοτήσουμε, αλλά αυτό δεν θα συμβεί”, σημείωσε.

Οι Ταλιμπάν επεδίωξαν να παρουσιάσουν ένα πιο μετριοπαθές πρόσωπο μετά την ταχεία ανάληψη του ελέγχου της Καμπούλ την Κυριακή. Ωστόσο κυβερνούσαν με σιδηρά πυγμή το Αφγανιστάν από το 1996 ως το 2001 προτού ανατραπούν από τις συμμαχικές δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ επειδή παρείχαν καταφύγιο στους μαχητές της Αλ Κάιντα που κρύβονταν πίσω από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πρώην αξιωματούχοι διηγήθηκαν φρικτές ιστορίες ανθρώπων που κρύβονται από τους Ταλιμπάν τις τελευταίες μέρες καθώς ένοπλοι άνδρες πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα. Τα μέλη μιας 16μελούς οικογένειας περιέγραψαν πως βρήκαν καταφύγιο στο μπάνιο, με σβηστά τα φώτα και κάλυπταν το στόμα των παιδιών, φοβούμενα για τη ζωή τους.

Πηγή: Reuters

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ