Αφγανιστάν: 15 άμαχοι νεκροί σε αεροπορικές επιδρομές

Συνολικά 15 άμαχοι σκοτώθηκαν σε δύο αεροπορικές επιδρομές στο βόρειο Αφγανιστάν, δήλωσαν αξιωματούχοι στην πόλη Κουντούζ χθες Κυριακή. Στο πρώτο πλήγμα, 11 άμαχοι — ανάμεσά τους και παιδιά — σκοτώθηκαν στην περιοχή Ιμάμ Σαχίμπ, δήλωσε ο Αμινουλάχ Αϊντίν, μέλος του επαρχιακού συμβουλίου. Παράλληλα, 4 άμαχοι σκοτώθηκαν σε χωριστή αεροπορική επιδρομή Νταστ-ι-Άρτσι της επαρχίας Κουντούζ, σύμφωνα με τον Μαουλάουι Αμπντούλα, άλλο ένα μέλος του επαρχιακού συμβουλίου.

Δεν είναι σαφές εάν τις επιδρομές διεξήγαγαν οι ένοπλες δυνάμεις του Αφγανιστάν ή αυτές των ΗΠΑ.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ο αφγανός υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο στρατός της χώρας τίθεται σε «ενεργή άμυνα», κάτι που σημαίνει πως μπορεί να εξαπολύει πλήγματα εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών Ταλιμπάν εάν έχει ενδείξεις πως ετοιμάζονται να επιτεθούν. Οι επιχειρήσεις του στρατού εναντίον των Ταλιμπάν και άλλων ένοπλων οργανώσεων στο εμπόλεμο Αφγανιστάν προκαλούν συχνά θύματα μεταξύ των αμάχων.

Το 2019, η Αποστολή Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν (UNAMA) κατέγραψε 3.403 θανάτους και σχεδόν 7.000 τραυματισμούς αμάχων. Οι αεροπορικές επιδρομές, από τις αφγανικές και τις ξένες δυνάμεις, προκάλεσαν περί το 10% των θανάτων των αμάχων, κατά τα στοιχεία που συγκέντρωσε η αποστολή του ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΜΠΕ, dpa

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.