Συγκλονιστικό ΒΙΝΤΕΟ από το αεροδρόμιο της Καμπούλ – Απελπισμένοι Αφγανοί τρέχουν πίσω από αεροσκάφος για να σωθούν

Χιλιάδες Αφγανοί έχουν συρρεύσει στο αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν τη χώρα, καθώς οι Ταλιμπάν κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της Καμπούλ, με αποτέλεσμα στο αεροδρόμιο να εκτυλίσσονται σκηνές χάους και πανικού.

Άνθρωποι κρέμονται από αεροσκάφη στην προσπάθεια να ανέβουν ακόμη και στα φτερά τους ή κυνηγούν τα αεροπλάνα για να επιβιβαστούν. Σε ένα χαρακτηριστικό βίντεο που αναρτήθηκε από χρήστη του twitter εκατοντάδες άνθρωποι καταγράφονται να κυνηγούν και να προσπαθούν να αγκιστρωθούν σε αμερικανικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας.

Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι μέλη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ πυροβόλησαν στον αέρα στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ για να απωθήσουν εκατοντάδες πολίτες που έτρεχαν πάνω στο ταρμάκ του διαδρόμου αποπροσγειώσεων. “Το πλήθος ήταν εκτός ελέγχου”, δήλωσε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, προσθέτοντας πως οι Αμερικανοί Πεζοναύτες στους οποίους έχει ανατεθεί η φρούρηση του αεροδρομίου “πυροβόλησαν μόνο για να αποτρέψουν το χάος”, καθώς ορισμένοι από τους Αφγανούς πολίτες προσπάθησαν να μπουν σε αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη.

Αμερικανοί στρατιώτες φρουρούν το αεροδρόμιο

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχεδόν 6.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί φρουρούν το αεροδρόμιο μέσω του οποίου απομακρύνονται από το Αφγανιστάν μέλη διπλωματικών αντιπροσωπειών και πολίτες διαφόρων χωρών, καθώς και Αφγανοί εργαζόμενοι σε ξένες πρεσβείες. Την πληροφορία ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ μετέδωσε νωρίτερα το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο αυτόπτη μάρτυρα. «Έχω τρομοκρατηθεί. Πυροβόλησαν στον αέρα. Είδα ένα νεαρό κορίτσι να συνθλίβεται και να πεθαίνει» καθώς ποδοπατήθηκε από το πλήθος, είπε ο αυτόπτης μάρτυρας αυτός.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ καθώς εκατοντάδες προσπάθησαν να μπουν δια της βίας σε αεροπλάνα που αναχωρούσαν από την αφγανική πρωτεύουσα, είπαν στο Reuters αυτόπτες μάρτυρες. Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε πως είδε τα πτώματα πέντε ανθρώπων να μεταφέρονται σε όχημα. Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι δεν είναι σαφές αν τα θύματα έχασαν τη ζωή τους από πυρά ή ποδοπατήθηκαν.

Ματαιώνονται οι εμπορικές πτήσεις

Οι εμπορικές πτήσεις ματαιώθηκαν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπως ανακοίνωσε η αερολιμενική αρχή της πρωτεύουσας. «Δεν θα γίνουν εμπορικές πτήσεις από το αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι για να αποφευχθούν οι λεηλασίες. Σας παρακαλούμε να μην σπεύδετε στο αεροδρόμιο», ανέφερε η αερολιμενική αρχή σε μήνυμά της προς τα μέσα ενημέρωσης. Η αφγανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ACAA) ανακοίνωσε, επίσης, πως ο έλεγχος του εναέριου χώρου της Καμπούλ ανατέθηκε στους στρατιωτικούς και συνέστησε στα αεροσκάφη που πρόκειται να διέλθουν από τον αφγανικό εναέριο χώρο να αλλάξουν δρομολόγιο. Η αεροπορική εταιρεία Turkish Airlines ανακοίνωσε πως θα αρχίσει σήμερα πτήσεις απομάκρυνσης ανθρώπων από την Καμπούλ και ματαίωσε όλες τις προγραμματισμένες πτήσεις της προς και από το Αφγανιστάν.

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της ΕΕ

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν συγκαλεί για αύριο Τρίτη 17 Αυγούστου, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. Συγκεκριμένα ο Ζοζέπ Μπορέλ, με ανάρτησή του στο Twitter, ανακοίνωσε ότι: «Σε συνέχεια των τελευταίων εξελίξεων στο Αφγανιστάν και έπειτα από εντατικές επαφές με τους εταίρους μας τις τελευταίες ημέρες και ώρες, αποφάσισα να συγκαλέσω έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αύριο το απόγευμα για μια πρώτη αξιολόγηση».

Ο Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής επισημαίνει επίσης ότι «το Αφγανιστάν βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Η ασφάλεια και η ευημερία των πολιτών του, καθώς και η διεθνής ασφάλεια διακυβεύονται».

Πηγή: NY Post, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ