Προκλητικό δημοσίευμα της Yeni Safak – “Είναι αδύνατο να είσαι Τούρκος στην Ελλάδα”

Στον χορό των τουρκικών προκλήσεων έχουν μπει και τα μέσα ενημέρωσης. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα “Yeni Safak” σε ρεπορτάζ της με τίτλο «Τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης: Το μόνο έγκλημα είναι πως πρόκειται για Τούρκους που ζουν στην Ελλάδα» παρουσιάζει τον πληθυσμό που ζει στα βορειοανατολικά σύνορά μας ως «διωκόμενο από τις αρχές», σημειώνοντας πως δεν πρόκειται για θρησκευτική μειονότητα, αλλά για εθνική.

Με αφορμή το κλείσιμο 12 μειονοτικών σχολείων στη Θράκη λόγω έλλειψης μαθητών, η εφημερίδα στο δημοσίευμα της αναφέρει ότι «με τους κανονισμούς που έχει θεσπίσει η Ελλάδα στο εκπαιδευτικό σύστημα στη Δυτική Θράκη, μειώνει την ποιότητα εκπαίδευσης των Τούρκων μαθητών» και συμπληρώνει ότι «η Ελλάδα κλείνει σχολεία και ενώσεις, δημιουργεί ανισότητα στην πολιτική εκπροσώπηση και τη δημόσια απασχόληση, θέτει διάφορα εμπόδια για να αποτρέψει τους ανθρώπους να γίνουν οικονομικά ισχυρότεροι και το πιο σημαντικό, αναγκάζει τη μειονότητα να αρνηθεί την εθνική της ταυτότητα. Είναι αδύνατο να είσαι Τούρκος στην Ελλάδα».

Επίσης στο ίδιο ρεπορτάζ γίνεται εκτενής αναφορά στη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 διαστρεβλώνοντας ωστόσο το γεγονός ότι η ίδια η Συνθήκη αναφέρεται σε μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και όχι σε τουρκική. Συγκεκριμένα, η ερντογανική εφημερίδα σημειώνει ότι «η μη αποδοχή του δικαιώματος της μειονότητας να ορίσει την εθνική της ταυτότητα, χρησιμοποιώντας τα κενά της Συνθήκης της Λωζάνης, έχει ως αποτέλεσμα να χαρακτηρίζονται οι ομογενείς ως τουρκόφωνοι Έλληνες μουσουλμάνοι».

Επίσης, υπογραμμίζει ότι από το 2011 η Ελλάδα έκλεισε 65 μειονοτικά («τουρκικά» όπως αναφέρει) σχολεία στη Θράκη, «αν και αυτά είναι κανονικά αυτοδιοίκητα και δεν ανήκουν στην ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης. Το ελληνικό κράτος προσπαθεί να αφομοιώσει βίαια τα παιδιά της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ