Πάνω από 200 τα συμπτώματα ασθενών με “long COVID” – Από την κόπωση στη… συρρίκνωση πέους

Κόπωση, ζαλάδα, φαγούρα αλλά και… συρρίκνωση πέους μπορεί να προκαλέσει ο κορονοϊός σε ασθενείς με σύνδρομο long Covid σύμφωνα με διεθνή έρευνα, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ενδέχεται να υπάρχουν περισσότερα από 200 μακροχρόνια συμπτώματα σε δέκα διαφορετικά όργανα.

Ελάχιστα είναι γνωστά για την εξουθενωτική κατάσταση την οποία βιώνουν πολλοί ασθενείς για μήνες μετά την ανάρρωση από τον ιό, καθώς πολλοί από αυτούς ενδέχεται να νιώθουν εξάντληση και να έχουν πονοκεφάλους αρκετό χρονικό διάστημα. Ωστόσο, οι ερευνητές τείνουν να κατανοήσουν το εύρος των συμπτωμάτων αλλά και να προσδιορίσουν το χρονικό διάστημα που μπορεί να διαρκέσουν αυτά.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, κάθε ασθενής που πάσχει από long Covid, στη διάρκεια της ανάρρωσής του έχει να αντιμετωπίσει κατά μέσο όρο 56 διαφορετικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων περίεργων παθήσεων όπως η σμίκρυνση του ανδρικού μορίου ή οι ακανόνιστες περίοδοι στις γυναίκες.

Οι ειδικοί στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου ρώτησαν περίπου 4.000 ανθρώπους, που παρουσίασαν συμπτώματα long Covid, σχετικά με τη μετά-κορονοϊό εμπειρία τους. Οι ασθενείς ανέφεραν ένα μίγμα από 203 συμπτώματα, με τους συμμετέχοντες να βιώνουν κατά μέσο όρο 56 διαφορετικά. Οι επιστήμονες εντόπισαν πως τα συμπτώματα επηρεάζουν δέκα διαφορετικά όργανα, περιλαμβανομένων της καρδιάς, των πνευμόνων, του εγκεφάλου και του εντέρου.

Το πιο κοινό σύμπτωμα ήταν η κόπωση, με το 98,3% των συμμετεχόντων στην έρευνα, ηλικίας άνω των 18 ετών, να υποφέρουν από αυτό. Ως σύμπτωμα long Covid ακολουθεί η κακουχία μετά την άσκηση (89%) και μετά η ζαλάδα (85,1%). Άλλοι ανέφεραν παραισθήσεις, τρέμουλο, φαγούρα στο δέρμα, αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο, σεξουαλική δυσλειτουργία, ταχυπαλμίες, διάρροια και βουητό στα αυτιά.

Δεν είναι σίγουρο πως όλα αυτά τα συμπτώματα προκαλούνται από τo σύνδρομο long Covid, καθώς η μελέτη βασίστηκε απλώς σε απαντήσεις από ασθενείς που έχουν προσβληθεί – αυτό σημαίνει ότι είναι δυνατό να υπερβάλλουν στις αναφορές τους. Οι ειδικοί βρήκαν πως το 96% των εθελοντών παρουσίασαν συμπτώματα για τρεις μήνες, ενώ το 91,8% ακόμη υπέφεραν έπειτα από 8 μήνες. Οι άνθρωποι που ανάρρωσαν ταχύτερα είχαν λίγα συμπτώματα -το μέγιστο 11 ταυτόχρονα- αλλά οι άνθρωποι που υπέφεραν για περισσότερους από επτά μήνες, βίωσαν περίπου 17 συμπτώματα ταυτόχρονα. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε σήμερα στο περιοδικό του Lancet “EClinicalMedicine”, είναι η μεγαλύτερη που διενεργείται παγκοσμίως σχετικά με τα συμπτώματα της long Covid. Το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) έχει καταχωρίσει 21 διαφορετικά συμπτώματα, περιλαμβανομένων της κόπωσης, της δύσπνοιας και πόνων στο στήθος. Η έρευνα εκτιμά ότι το 30% των ανθρώπων που έχουν συμπτώματα κορονοϊού θα υποφέρουν ακόμη 12 εβδομάδες μετά. Οι γιατροί μπορούν να διαγνώσουν τη long Covid ρωτώντας τον ασθενή για τα συμπτώματά του. Δεν υπάρχει θεραπεία για την κατάσταση αυτήν τη στιγμή και παρέχονται συμβουλές στους ασθενείς πώς να αυτοδιαχειρίζονται τα συμπτώματά τους.

Πηγή: Daily Mail

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ