Τραγωδία δίχως τέλος στη Γερμανία: Τουλάχιστον 103 οι νεκροί – Συγκλονιστικές εικόνες – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Τραγωδία δίχως τέλος στη Γερμανία που βιώνει μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές της σύγχρονης ιστορίας της. Οι νεκροί είναι τουλάχιστον 103, ενώ η μακάβρια λίστα συνεχώς μεγαλώνει και υπάρχει η εκτίμηση πως οι αγνοούμενοι ξεπερνούν τους 1.300.

Οι εικόνες που φθάνουν από τα κρατίδια Ρηνανία-Παλατινάτο και Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία είναι συγκλονιστικές. Μία τεράστια λίμνη παντού… Ο γερμανικός Τύπος στα ρεπορτάζ του φέρνει στο προσκήνιο τις πολιτικές που θα πρέπει να ακολουθηθούν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. «Πρόκειται για μία καταστροφή που σχετίζεται αναμφίβολα με την κλιματική αλλαγή. Όσοι κάνουν λόγο για τυχαίο ακραίο καιρικό φαινόμενο και χωρίς προηγούμενο φυσική καταστροφή αγνοούν καθοριστικά επιστημονικά στοιχεία και πρόσφατες έρευνες: Με άλλα λόγια τη σχέση μεταξύ κλιματικής αλλαγής και αύξησης ακραίων καιρικών φαινομένων», σχολιάζει στο πρωτοσέλιδό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο: «Καταστροφή με ανθρώπινη υπογραφή».

«Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πλημμύρες σε περιοχές της δυτικής Γερμανίας. Το μέγεθος των ζημιών παραμένει ακόμα άγνωστο», γράφει η taz με τίτλο «Τίποτα δεν θα είναι πια όπως παλιά». Η εφημερίδα του Βερολίνου σημειώνει: «Ένα είναι ωστόσο ήδη σαφές. Η κλιματική αλλαγή είναι μια πρόκληση, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά από την ανθρωπότητα. Είναι σωστό και απαραίτητο η Γερμανία να συμβάλει σε αυτή τη προσπάθεια και να περιορίσει δραστικά τις εκπομπές ρύπων. Τους μεγάλους στόχους τους πετυχαίνεις ωστόσο μόνο όταν είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου».

Με αφορμή και τα πρωτοσέλιδα, μόνο τυχαίες δεν μπορούν να θεωρηθούν οι δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ο οποίος εξέφρασε στους συγγενείς των θυμάτων τα συλλυπητήρια του και τόνισε: «Μόνο αν διεξαγάγουμε με αποφασιστικότητα τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, θα μπορέσουμε να περιορίσουμε ακραίες καιρικές συνθήκες όπως τις ζούμε σήμερα».

Στις επιχειρήσεις διάσωσης συμμετέχουν εκτός την πυροσβεστική, τον Οργανισμό Πολιτικής Προστασίας (THW) και τον Ερυθρό Σταυρό και περίπου 850 στρατιώτες. Η παροχή βοήθειας έχει «ύψιστη σημασία», δήλωσε η υπουργός Άμυνας, Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Και αυτά τη στιγμή που ιδιώτες μαζεύουν τρόφιμα και ρούχα για τους πολίτες που σώθηκαν, αλλά είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.

Δείτε συγκλονιστικά βίντεο και φωτογραφίες:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ