Προκλητικός ο Ακάρ: Η Ελλάδα δεν τηρεί το μορατόριουμ – Θα προστατεύσουμε τα συμφέροντα της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Για ακόμη μία μέρα οι Τούρκοι προκαλούν με δημόσιες τοποθετήσεις τους. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, για να ρίξει… λάδι στη φωτιά με νέες δηλώσεις περί “Γαλάζιας Πατρίδας” και όχι μόνο. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για προστασία των συμφερόντων της “Mavi Vatan”. Έθεσε για πολλοστή φορά θέμα συνδιαχείρισης του πλούτου στην περιοχή ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία χωρίς, βέβαια, να σκεφτεί πως υπάρχουν κυριαρχικά δικαιώματα, ενώ κατηγόρησε την Αθήνα για μη τήρηση του μορατόριουμ, που είχε συμφωνηθεί στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Ο Ακάρ, προφανώς χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, υπογράμμισε ότι η Τουρκία θέλει να επικεντρωθεί στη θετική ατζέντα των συνομιλιών που γίνονται στο πλαίσιο της Συμμαχίας, για να προσθέσει: «Δυστυχώς, όμως, συναντούμε μερικές φορές τις προκλητικές ενέργειες των Ελλήνων συνομιλητών μας. Για παράδειγμα; Υπάρχει η Συμφωνία των Αθηνών που συνάψαμε αμοιβαία το 1988. Σε αυτό το πλαίσιο, βλέπουμε ότι παρ’ όλο που υπάρχει συμφωνία για μορατόριουμ και για μη διεξαγωγή δραστηριοτήτων όπως ασκήσεις μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου και στις εθνικές μας εορτές, αυτό δεν τηρείται».

Στη συνέχεια, εμφανίστηκε να… ανησυχεί για τον ελληνικό λαό. «Η μεγαλύτερη ζημιά στις μάταιες προσπάθειες του γείτονά μας θα είναι για τον ελληνικό λαό. Οι πόροι του ελληνικού λαού δεν πρέπει να χαθούν», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Είμαστε υπέρ του να μοιραστούμε τον πλούτο αυτής της περιοχής μεταξύ των χωρών μας, με δίκαιο τρόπο και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, και να οικοδομήσουμε μαζί ένα ειρηνικό μέλλον».

Και όπως συνηθίζουν οι Τούρκοι, στο τέλος μίλησε για τη “Γαλάζια Πατρίδα” των ονείρων τους, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχουμε βλέψεις, νομικά, για τη γη οποιουδήποτε. Ωστόσο, είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της “Γαλάζιας Πατρίδας” μας, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου».

Πηγή: Dogruhaber

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ