Κορονοϊός: Επηρέασε η πανδημία την κατανάλωση αλκοόλ στην Ευρώπη; – Τι έδειξε νέα έρευνα

Σημαντική μείωση στην κατανάλωση αλκοόλ σημειώθηκε σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού (άνοιξη και καλοκαίρι 2020), σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας επιστημονικής μελέτης, η οποία συμπεριέλαβε 21 ευρωπαϊκές χώρες. Μεταξύ αυτών των χωρών ήταν και η Ελλάδα, στην οποία η μείωση που σημειώθηκε ήταν αισθητή.

Οι μεγαλύτερες μέσες ποσοστιαίες μειώσεις καταγράφηκαν σε Αλβανία, Σλοβακία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα (μείωση περίπου 20%, σε δείγμα 470 ατόμων) και Φινλανδία. Βέβαια υπήρξαν και οι εξαιρέσεις, καθώς η Βρετανία ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα όπου η κατανάλωση αλκοόλ αυξήθηκε εν μέσω της πανδημίας.

Η έρευνα με τίτλο «European Alcohol and Covid-19 Survey», η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Addiction» (Εθισμός), συνέλεξε δειγματοληπτικά στοιχεία από σχεδόν 32.000 άτομα, καταναλωτές αλκοόλ, στην Ευρώπη. Το μεγαλύτερο ποσοστό της μείωσης οφειλόταν στη μείωση των περιστατικών βαριάς μέθης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, όσοι ανέφεραν αυξημένα επίπεδα στρες, -όπως για παράδειγμα εξαιτίας οικονομικών δυσκολιών και μείωσης του εισοδήματός τους που επέφερε η πανδημία ή δραστικών αλλαγών στην καθημερινότητά τους- ήταν λιγότερο πιθανό να μειώσουν το αλκοόλ.

Από την άλλη, εκείνοι με το μεγαλύτερο εισόδημα εμφάνισαν την μεγαλύτερη μείωση στην κατανάλωση αλκοόλ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ