Προκλητικός Ερντογάν: Το Γιαβούζ θε επιστρέψει για γεωτρήσεις – “Κληρονομιά κατάκτησης” η Αγία Σοφία

Την επιστροφή του γεωτρύπανου Γιαβούζ στη Μεσόγειο και την έναρξη γεωτρήσεων προανήγγειλε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά την ομιλία του σε τελετή εγκαινίων στην επαρχία Ζονγκουλντάκ όπου παράλληλα ανακοίνωσε ότι η χώρα του ανακάλυψε άλλα 135 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στη νότια Μαύρη Θάλασσα.

“Σκοπεύουμε να προχωρήσουμε σε 3 φάσεις. Σε πρώτο στάδιο, δημιουργία συστημάτων παραγωγής φυσικού αερίου στον βυθό της θάλασσας. Σε δεύτερο στάδιο, εγκατάσταση επεξεργασίας φυσικού αερίου στη ξηρά που θα το καθιστά έτοιμο για χρήση. Σε τρίτο στάδιο, αγωγό που θα παρέχει τη σύνδεση του συστήματος στην ξηρά με εκείνο στη θάλασσα. Όταν το φυσικό αέριο είναι έτοιμο για χρήση, θα συμβάλει σημαντικά στην οικονομία μας” είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: “Η Τουρκία έχει τρία γεωτρύπανα, το Γιαβούζ, το Φατίχ και το Κανουνί. Μάνσαλλαχ, το Κανουνί μας συνεχίζει τη γεώτρηση Τουρκ Αλί 2. Το Φατίχ θα κάνει τις απαραίτητες δοκιμές και θα ολοκληρώσει τις δραστηριότητες του για παραγωγή στην πηγή που ανακάλυψε φυσικό αέριο. Το γεωτρύπανο μας Γιαβούζ είναι στο λιμάνι Τασουτζού για εργασίες συντήρησης και πρώτα ο Αλλάχ κι εκείνο σύντομα θα επιστρέψει στο πεδίο και θα ξεκινήσει γεώτρηση”.

Επίσης σημείωσε, σύμφωνα με τη Sabah: “Συνηθίζαμε να κάνουμε αυτά τα πράγματα με χρηματοδοτική μίσθωση για χρόνια, αλλά τώρα κάνουμε σεισμικές έρευνες με τα δικά μας πλοία, όπως και γεωτρήσεις. Και ενώ κάνουμε όλα αυτά, δεν υπάρχει αμφιβολία “ποιος θα πει τι” ή “τι λέμε”. Η απόφαση είναι δική μας”.

Οι δηλώσεις για την Αγία Σοφία: “Κληρονομιά κατάκτησης”

Επίσης, στην τελετή εγκαινίων νέου τζαμιού στην επαρχία Ζονγκουλντάκ αναφέρθηκε και στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας, που τη χαρακτήρισε “κληρονομιά κατάκτησης” σε τζαμί: “Εμείς αυτά τα εδάφη τα διατηρήσαμε και τα κάναμε πατρίδα μας με το αίμα μας, με τη σημαία μας και με τον ήχο της προσευχής που ακούγεται από τα τζαμιά. Γι’ αυτό είναι σημαντικό και έχει νόημα το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας και πάλι για προσκύνημα ως τζαμί, καθώς είναι κληρονομιά κατάκτησης”.

Ο Τούρκος πρόεδρος, αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους ανθρώπους που συνέβαλαν για την κατασκευή του τζαμιού τόνισε μεταξύ άλλων πως “πιστεύω πως κάθε τζαμί το οποίο χτίζουμε στις πόλεις μας, είναι ένας πνευματικός φρουρός που χτίστηκε στα εδάφη μας για να προστατεύει το μέλλον του λαού μας και της πατρίδας μας” ενώ ακολούθως απήγγειλε ένα ποίημα του εθνικιστή ποιητή Ζιγιά Γκιοκάλπ, το οποίο ήταν η αιτία που είχε φυλακιστεί το 1998 κατηγορούμενος για υποκίνηση θρησκευτικού μίσους: “Oι μιναρέδες είναι οι ξιφολόγχες μας, οι θόλοι είναι τα κράνη μας, τα τζαμιά οι στρατώνες μας, και οι πιστοί είναι οι στρατιώτες μας. Αυτόν τον στρατό περιμένει η θρησκεία μου”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ