Ρομάν Προτασέβιτς: Ξέσπασε σε κλάματα και… αποθέωσε τον Λουκασένκο – “Δεν πιστεύω τίποτα” λέει ο πατέρας του

Σάλος έχει ξεσπάσει μετά τη νέα συνέντευξη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς, ο οποίος κρατείται στη Λευκορωσία.

Ο 26χρονος μίλησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ONT. Ήταν αμήχανος και με δάκρυα στα μάτια ομολόγησε τον ρόλο του στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Η οικογένεια του δημοσιογράφου υποστηρίζει ότι αναγκάστηκε να ομολογήσει όσα είπε υπό την απειλή βίας.

Ο Προτάσεβιτς συνελήφθη μετά την αναγκαστική προσγείωση που πραγματοποίησε αεροπλάνο της Ryanair στο Μινσκ στις 23 Μαΐου.

Μεταξύ άλλων ο Προτασέβιτς παραδέχεται ότι σχεδίαζε την ανατροπή του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο με τη διοργάνωση “εξεγέρσεων” και ανακαλεί παλαιότερες επικριτικές δηλώσεις εις βάρος του βετεράνου ηγέτη, τον οποίο μάλιστα εξαίρει.

Κανείς μπορεί να παρατηρήσει ότι στους καρπούς των χεριών του υπάρχουν σημάδια και οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως και η αντιπολίτευση υποστηρίζουν ότι έχει βασανιστεί.

“Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα με καταδικάσουν δημοσίως και οι διαδηλώσεις υπέρ μου θα σταματήσουν”, λέει για τους πρώην συνεργάτες του. “Αλλά δεν με νοιάζει τι θα πουν” προσθέτει.

“Παραδέχτηκα αμέσως την ενοχή μου για την διοργάνωση μαζικών κινητοποιήσεων χωρίς άδεια. Άσκησα συχνά κριτική εις βάρος του Αλεξάντρ Γκριγκόριεβιτς, αλλά όταν ενεπλάκην περισσότερο σε πολιτικά ζητήματα άρχισα να καταλαβαίνω ότι έκανε το σωστό και βεβαίως τον σέβομαι”. Στο τέλος της συνέντευξης που διήρκεσε 1,5 ώρα ο Προτασέβιτς κλαίει, καλύπτει το πρόσωπό του με τα χέρια του και λέει ότι ελπίζει μια ημέρα να αποκτήσει σύζυγο και παιδιά.

Ο πατέρας του 26χρονου δήλωσε στο AFP TV ότι τον πονά να βλέπει τη συνέντευξη αυτή. “Ξέρω τον γιο μου πολύ καλά και πιστεύω ότι δεν θα έλεγε ποτέ τέτοια πράγματα. Τον “έσπασαν” και τον ανάγκασαν να πει ότι χρειάζονταν. Κανείς δεν πιστεύει αυτές τις λέξεις, γιατί τις εκμαίευσαν με ξύλο, μέσα από βασανιστήρια και κακοποίηση του γιου μου” τονίζει.

“Είναι οδυνηρό να βλέπεις ‘ομολογία’ του Ρομάν Προτασέβιτς. Οι γονείς του θεωρούν ότι βασανίστηκε. Δεν είναι αυτός ο Ρομάν, το ξέρω”, λέει από την πλευρά του ο Φρανάκ Βιατσόρκα, ένας ανώτερος σύμβουλος της αυτοεξόριστης ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Σβετλάνας Τιχανόφσκαγια. “Αυτός ο άνθρωπος στην γκεμπελική τηλεόραση είναι όμηρος του καθεστώτος και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τον απελευθερώσουμε μαζί με άλλους 460 πολιτικούς κρατούμενους”, έγραψε ο ίδιος στο Twitter.

Πηγή: BBC

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ