Λευκορωσία: Έγγραφο ντοκουμέντο για τον Προτάσεβιτς – Ήταν καταζητούμενος ως τρομοκράτης από τη χώρα

Ένα ντοκουμέντο που οδήγησε στην αεροπειρατεία του αεροσκάφους της Ryanair και στη σύλληψη του αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς στη Λευκορωσία έφερε στο «φως» το Star. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πρόκειται για τη λίστα από το υπουργείο Εσωτερικών και Ασφάλειας της Λευκορωσίας, όπου ανάμεσα σε δεκάδες ονόματα καταζητούμενων «φιγουράρει» και το όνομα του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς.

Είναι στον αριθμό «726» της λίστας της Λευκορωσικής KGB και καταζητείται κι αυτός από το καθεστώς Λουκασένκο ως επικίνδυνος τρομοκράτης. Ο ίδιος ο δημοσιογράφος, μάλιστα, ο οποίος κατηγορείται για τουλάχιστον επτά κακουργήματα, όταν ενημερώθηκε για την εμπλοκή του ονόματός του σε υποθέσεις τρομοκρατίας, στις 19 Νοεμβρίου ανέβασε τη λίστα στο twitter και μαζί ένα σχόλιο που έλεγε: “Ναι, αυτό δεν είναι αστείο. Η KGB της Λευκορωσίας με έβαλε στη λίστα των τρομοκρατών. Τώρα το όνομά μου είναι στην ίδια λίστα με τα παιδιά από το ISIS, δηλαδή τους τζιχαντιστές”.

Μάλιστα, η Λευκορωσία έκανε από τότε σχετικό αίτημα στην Πολωνία για έκδοση του στη χώρα. Συνεπώς, ο δημοσιογράφος γνώριζε ότι ήταν καταζητούμενος, ποτέ όμως δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα τον έπιαναν με αυτόν τον τρόπο.

Την ίδια ώρα, οι ελληνικές αρχές ασφαλείας «ξεψαχνίζουν» ένα προς ένα τα 43 άτομα τα οποία για διάφορους λόγους, δεν επιβιβάστηκαν τελικά στην πτήση με τον δημοσιογράφο. Αρκετά μεγάλος αριθμός και δεν αποκλείεται ανάμεσα σε αυτούς να υπάρχει ο άνθρωπος, ο οποίος ειδοποίησε τους Λευκορώσους, για να βάλουν σε εφαρμογή το σχέδιο της πειρατείας για τη σύλληψή του.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ