Sabah: Αυτά τα 7+1 θέματα θα βάλει στο τραπέζι ο Τσαβούσογλου στη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια

Εκτενές ρεπορτάζ για τα θέματα που θα θέσει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις επαφές που θα έχει την Κυριακή και τη Δευτέρα στην Ελλάδα φιλοξενεί στην ιστοσελίδα της η φιλοκυβερνητική εφημερίδα, “Sabah” τονίζοντας ταυτόχρονα πως αναμένεται να γίνει και προεργασία για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου.

Τα επτά, λοιπόν, ζητήματα που θα θέσει στο τραπέζι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια είναι, σύμφωνα με τη “Sabah” τα εξής: 1. AOZ σε διαφιλονικούμενες περιοχές στο Αιγαίο και την ανατ. Μεσόγειο, 2. Υφαλοκρηπίδα, 3. Αποτελέσματα συνομιλιών για το Κυπριακό στη Γενεύη, 4. Υποστήριξη Ελλάδας σε τρομοκρατικές οργανώσεις, 5. Άσχημες πρακτικές της Ελλάδας κατά των μεταναστών και επαναπροωθήσεις, 6. Ζητήματα της “τουρκικής” μειονότητας στη δυτική Θράκη και 7. Η πρόταση της Τουρκίας για διεθνή διάσκεψη για την ανατ. Μεσόγειο.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η επίσκεψη Τσαβούσογλου πραγματοποιείται «μετά την ένταση που δημιούργησε ο Έλληνας υπουργός Νίκος Δένδιας για να στείλει ένα μήνυμα στην εγχώρια κοινή γνώμη στη συνέντευξη τύπου στην Άγκυρα στις 15 Απριλίου, καθώς επίσης και μετά τη διάσκεψη 5+1 στη Γενεύη για το Κυπριακό (το δημοσίευμα αναφέρει λάθος Βρυξέλλες), όπου δεν επιτεύχθηκε συναίνεση λόγω της μη προσανατολισμένης σε λύση στάσης της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης».

Στη συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου θα συζητηθούν επίσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της φιλο-κυβερνητικής εφημερίδας, «και το θέμα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Αθήνα, η οποία αγνοεί το διεθνές δίκαιο». Η εφημερίδα, μάλιστα, φιλοξενεί και δηλώσεις του προέδρου της «Τουρκικής» Ένωσης Ξάνθης, Οζάν Αχμέτογλου, ο οποίος φέρεται να δηλώνει ότι «δεν είναι δυνατό να υπάρχει Συνθήκη που να καθορίζει την εθνική ταυτότητα μίας κοινότητας που ζει σε μια περιοχή. Η Λωζάνη δεν συντάχθηκε για αυτό το σκοπό. Στη Λωζάνη, κι οι Έλληνες (Ρωμιοί) της Κωνσταντινούπολης αναφέρονται “ως μη μουσουλμάνοι”, αλλά η Τουρκία δεν έχει κανένα πρόβλημα να τους αποκαλεί Έλληνες (Ρωμιούς), ακόμη και στις ταμπέλες των εκκλησιών τους γράφεται η λέξη “Ρωμιός”».

Ένα άλλο ζήτημα στο οποίο θα δώσει βαρύτητα, αλλά και… προειδοποιήσεις στην Αθήνα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είναι το θέμα της μετανάστευσης, αλλά και των γκιουλενιστών, σύμφωνα με την εφημερίδα.

«Η Ελλάδα ανοίγει την επικράτειά της σε μέλη μιας τρομοκρατικής οργάνωσης που λειτουργεί εναντίον της Τουρκίας. Η Ελλάδα έγινε το καταφύγιο των τρομοκρατών, παρέχοντας πολιτικό άσυλο σε περισσότερα από 2.000 μέλη της FETÖ. Η Τουρκία θα προειδοποιήσει την Αθήνα ώστε να άρει τη χορήγηση πολιτικού ασύλου σε μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων», όπως αναφέρεται, εννοώντας ενδεχομένως τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ