Αϊνστάιν: Δεν φαντάζεστε πόσο πουλήθηκε επιστολή του με τη διάσημη εξίσωση E=mc2

Έναντι 1,2 εκατ. δολαρίων, δηλαδή σε τιμή τριπλάσια της αναμενόμενης, πουλήθηκε σε δημοπρασία στις ΗΠΑ ένα χειρόγραφο γράμμα του Άλμπερτ Αϊνστάιν, το οποίο περιείχε την πιο διάσημη εξίσωση του κόσμου E=mc2.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους των Αρχείων Αϊνστάιν στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια και του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, υπάρχουν μόνο τέσσερις γνωστές επιστολές με το χέρι του Αϊνστάιν, στις οποίες περιέχεται η εμβληματική εξίσωση. Η εξίσωση για πρώτη φορά είχε παρουσιαστεί σε επιστημονική δημοσίευση το 1905, εξηγώντας την ισοδυναμία της ενέργειας με τη μάζα επί το τετράγωνο της ταχύτητας του φωτός.

Η συγκεκριμένη επιστολή που πουλήθηκε, είναι μονοσέλιδα και φέρει ημερομηνία 26 Οκτωβρίου 1946. Απευθυνόταν στον Πολωνο-Αμερικανό φυσικό Λούντβικ Σιλμπερστάιν, ο οποίος είχε αμφισβητήσει κάποιες από τις θεωρίες του Αϊνστάιν, ενώ είναι η μόνη από τις τέσσερις επιστολές με την εξίσωση που βρισκόταν στα χέρια ιδιώτη συλλέκτη, σύμφωνα με την εταιρεία δημοπρασιών RR Auction της Βοστώνης που έκανε τη δημοπρασία. Συγκεκριμένα, η επιστολή βρισκόταν στο προσωπικό αρχείο του Σιλμπερστάιν, το οποίο είχε πουληθεί από τους κληρονόμους του.

Το γεγονός ότι η επιστολή θεωρείται τόσο σπάνια φούντωσε τη μάχη στη δημοπρασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πέντε υποψήφιοι αγοραστές περιορίστηκαν σε δύο μόνο όταν η τιμή ξεπέρασε τα 700.000 δολάρια. Ο νικητής της δημοπρασίας και αγοραστής της επιστολής παρέμεινε ανώνυμος, όπως γίνεται συνήθως.

Πηγή: BBC/ ΑΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ