Μπάιντεν σε Νετανιάχου: Θέλω “σημαντική αποκλιμάκωση” σήμερα κιόλας

“Σημαντική αποκλιμάκωση” έως το τέλος της ημέρας ζήτησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία σήμερα, καθώς συνεχίζονται για δέκατη ημέρα οι σκληρές μάχες ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους.

Σύμφωνα με το Associated Press, πρώτη φορά ο Αμερικανός πρόεδρος ασκεί σκληρή πίεση δημοσίως στον σύμμαχο των ΗΠΑ, ζητώντας από τον Νετανιάχου, στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας τους να ακολουθήσει “τον δρόμο της κατάπαυση πυρός”, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σχετικά με τη συνομιλία τους.

Όπως τόνισε σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν Πιερ, “οι δύο ηγέτες είχαν μια λεπτομερή συνομιλία σχετικά με την εξέλιξη των γεγονότων στη Γάζα, την πρόοδο του Ισραήλ στο να υποβαθμίσει τις ικανότητες της Χαμάς και άλλων τρομοκρατικών στοιχείων και τις τρέχουσες διπλωματικές προσπάθειες από τις περιφερειακές κυβερνήσεις και τις ΗΠΑ” ενώ πρόσθεσε πως “ο πρόεδρος ανέφερε στον πρωθυπουργό ότι αναμένει μια σημαντική αποκλιμάκωση σήμερα προς μια εκεχειρία”. Ήταν η τέταρτη τηλεφωνική συνδιάλεξη, την τελευταία εβδομάδα, μεταξύ των ηγετών των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Σημειώνεται πως ακόμη και ο Τζο Μπάιντεν δέχεται έντονη πίεση να κάνει περισσότερα όσο αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών.

Έως σήμερα είχε αποφύγει να πιέσει τον Νετανιάχου ευθέως και δημοσίως για κατάπαυση πυρός ή να δώσει χαρακτήρα επείγοντος για τον τερματισμό των ισραηλινών αεροπορικών επιθέσεων κατά της Χαμάς στον πυκνοκατοικημένο θύλακα της Λωρίδας της Γάζας. Η διοίκηση του Μπάιντεν βασίζεται σ’ αυτό που οι αξιωματούχοι περιγράφουν ως “ήσυχη, εντατική διπλωματία”. O χειρισμός της διοίκησης δημιούργησε χάσμα ανάμεσα στον Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς νομοθέτες, δεκάδες εκ των οποίων απηύθυναν έκκληση για κατάπαυση πυρός.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ