Τουρκία: Προσεκτική χαλάρωση των μέτρων ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Την προσεκτική χαλάρωση των μέτρων του ολικού lockdown από την προσεχή εβδομάδα ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η Τουρκία καταγράφει πτώση των κρουσμάτων της Covid-19 έπειτα από την κορύφωση ενός σφοδρού δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Οι τουρκικές αρχές επέβαλαν ένα ολικό lockdown πριν από δύο εβδομάδες αφού ο αριθμός των ημερήσιων μολύνσεων της νόσου αυξήθηκε σε πάνω από 60.000, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως, και οι θάνατοι έφταναν σχεδόν τους 400 την ημέρα. Η έξαρση απειλεί να πλήξει την προσοδοφόρα τουριστική περίοδο της Τουρκίας, και έχει ήδη οδηγήσει στην μεταφορά του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ από την Κωνσταντινούπολη στο Πόρτο της Πορτογαλίας, ενώ σήμερα η Φόρμουλα Ένα αποφάσισε την ακύρωση διεξαγωγής του τουρκικού γκραν-πρι. Έτσι ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ένα «χρονοδιάγραμμα ελεγχόμενης εξομάλυνσης θα ξεκινήσει τη Δευτέρα».

«Η πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε να ενεργούμε σχετικά προσεκτικά μέχρι τα τέλη Μαΐου», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «από τον Ιούνιο, σκοπεύουμε να μειώσουμε σημαντικά τα μέτρα με τρόπο που θα κάνει την καθημερινή ζωή ακόμα πιο άνετη».

Ο αριθμός των ημερήσιων νέων κρουσμάτων έχει μειωθεί σε 11.000, σε μια απότομη πτώση από τον περασμένο μήνα, αλλά εξακολουθεί να παραμένει σε υψηλά επίπεδα συγκριτικά με τον στόχο των 5.000 ημερήσιων λοιμώξεων που είχε θέσει ο Τούρκος πρόεδρος στην αρχή του lockdown. Περίπου 10,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί πλήρως (το 13% του πληθυσμού), ενώ άλλα 4 εκατομμύρια έχουν λάβει την πρώτη δόση ενός εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού.

«Ως αποτέλεσμα των θυσιών που κάνουμε, παρατηρούμε μια σημαντική μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων, σοβαρών ασθενών και θανάτων», δήλωσε ο Ερντογάν. «Ελπίζουμε να μειώσουμε αυτούς τους αριθμούς ακόμη περισσότερο, παραμένοντας προσεκτικοί», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ