Βρετανία: Οι ειδικοί συνιστούν εναλλακτικό εμβόλιο από αυτό της AstraZeneca για τους κάτω των 40 ετών

Άτομα κάτω των 40 ετών θα πρέπει να λαμβάνουν εναλλακτικό εμβόλιο σε αυτό της AstraZeneca όπου αυτό είναι εφικτό, λόγω μικρού κινδύνου για τη σπάνια εμφάνιση θρομβοεμβολικών επεισοδίων, ανακοίνωσε η αρμόδια για τα εμβόλια επιτροπή της Βρετανίας.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Μεικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) επέκτεινε στην ηλικιακή κατηγορία 30-39 τη σύσταση για τη χρήση εναλλακτικού εμβολίου, σύσταση η οποία μέχρι σήμερα ίσχυε για τα άτομα κάτω των 30 ετών.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Επιτροπής, η σύσταση συνδέεται με τα χαμηλά επίπεδα μετάδοσης της επιδημίας της Covid-19 στη Βρετανία και με τη διαθεσιμότητα των εναλλακτικών εμβολίων των Pfizer/BioNTech και Moderna.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής JCVI, Γουέι Σεν Λιμ, σημείωσε πως «καθώς οι ρυθμοί της Covid-19 εξακολουθούν να βρίσκονται υπό έλεγχο, συνιστούμε οι ενήλικες 18 έως 39 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα να λαμβάνουν εναλλακτικό εμβόλιο σε αυτό των Oxford/AstraZeneca, εάν είναι διαθέσιμο και αν δεν προκαλεί καθυστερήσεις στον εμβολιασμό. Η σύσταση αντιστοιχεί στις συνθήκες που επικρατούν στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτήν την στιγμή και μεγιστοποιεί την χρήση του ευρέος χαρτοφυλακίου των διαθέσιμων εμβολίων» πρόσθεσε.

Βρετανός υγειονομικός αξιωματούχος δήλωσε πως η απόφαση της Επιτροπής δεν θα επηρεάσει το σχέδιο για την προσφορά μίας δόσης εμβολίου σε όλους τους ενηλίκους έως το τέλος του Ιουλίου. Ο αναπληρωτής επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Αγγλίας Τζόναθαν Βαν Ταμ διαβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα προμήθειας εμβολίων υποστηρίζει την αλλαγή του πρωτοκόλλου που προτείνει η Επιτροπή χωρίς να επηρεάσει την ταχύτητα και την κλίμακα της εμβολιαστικής εκστρατείας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ