Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει άρση της πατέντας για τα εμβόλια

Θετικά υποδέχθηκε τη δήλωση του Τζο Μπάιντεν που τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της πατέντας για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού η Κομισιόν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι “έτοιμη να συζητήσει” άρση της πατέντας για τα εμβόλια, είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας.

Η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι η Ε.Ε. είναι επίσης έτοιμη να συζητήσει προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης κατά αποτελεσματικό και ρεαλιστικό τρόπο. “Για τον λόγο αυτόν είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με ποιον τρόπο η πρόταση των ΗΠΑ για την άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας επί των εμβολίων κατά της Covid-19 μπορεί να συμβάλει στην εκπλήρωση των στόχων αυτών”, σημείωσε η φον ντερ Λάιεν.

Η συμμαχία εμβολίων GAVI χαιρετίζει την κίνηση Μπάιντεν

Την κίνηση του Αμερικανού Προέδρου χαιρέτισε η συμμαχία εμβολίων GAVI, ενώ κάλεσε την Ουάσινγκτον να βοηθήσει τις εταιρείες μεταποίησης να μεταφέρουν τεχνογνωσία προκειμένου να ενισχυθεί η παγκόσμια παραγωγή.

Η συμμαχία, που εδρεύει στη Γενεύη και που μαζί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) διαχειρίζεται το πρόγραμμα διαμοιρασμού εμβολίων COVAX, βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικούς περιορισμούς στην προμήθεια σκευασμάτων αφού οι αρχές της Ινδίας ανέστειλαν τις εξαγωγές εμβολίων λόγω της έξαρσης της επιδημίας COVID-19 στη χώρα.

«Αναγνωρίζουμε επίσης τη σημασία της δέσμευσης της κυβέρνησης (Μπάιντεν) να εργαστεί προς την αύξηση της παραγωγής πρώτων υλών, το οποίο θα έχει άμεσο αντίκτυπο στη χαλάρωση των τωρινών περιορισμών στην παγκόσμια προμήθεια», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η GAVΙ.

«Η GAVI προτρέπει τώρα, προς όφελος της παγκόσμιας ισότιμης πρόσβασης, τις ΗΠΑ να στηρίξουν τους μεταποιητές να μεταφέρουν όχι μόνο πνευματική ιδιοκτησία αλλά επίσης και τεχνογνωσία σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί άμεσα η παγκόσμια παραγωγή».

Το εμβόλιο της AstraZeneca, που παρασκευάζεται από το Serum Institute of India, είναι έως τώρα το βασικό σκεύασμα του COVAX. Ο μηχανισμός έχει προφέρει 53 εκατ. εμβόλια κατά της COVID-19 σε 121 χώρες και περιοχές. Στόχος είναι να καταστούν διαθέσιμες 2 δισ. δόσεις έως τα τέλη του 2021, μισές εκ των οποίων θα δοθούν σε 92 χώρες χαμηλότερου εισοδήματος.

«Η Gavi καλεί επίσης τη διεθνή κοινότητα να μοιραστεί δόσεις με τον COVAX άμεσα για να βοηθήσει αυτές τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τους τωρινούς περιορισμούς στην παγκόσμιες προμήθειες και που χρειάζονται άμεσα να προστατεύσουν τους πληθυσμούς τους που κινδυνεύουν περισσότερο», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ