Ισραήλ: Συγκλονίζουν οι εικόνες από το σημείο της τραγωδίας – Τι λένε αυτόπτες μάρτυρες

Εικόνες χάους και πανικού, αλλά και καταστροφής έρχονται στη δημοσιότητα μετά την τραγωδία που εκδηλώθηκε σε θρησκευτική γιορτή υπερορθόδοξων Εβραίων στο όρος Μερόν. Τουλάχιστον 44 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ δεκάδες τραυματίστηκαν μετά το ποδοπάτημα στη διάρκεια του προσκυνήματος.

Στις εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου απεικονίζεται το χάος που προκλήθηκε ενώ πανικόβλητοι άνδρες σκαρφαλώνουν στα κιγκλιδώματα της εξέδρας προσπαθώντας να ξεφύγουν από το ποδοπάτημα.

Ασθενοφόρα άρχισαν να καταφθάνουν με όσους περίμεναν για να εισέλθουν στον χώρο να απορούν για το τι είχε συμβεί. “Νόμιζα ότι θα πεθάνω” είπε αυτόπτης μάρτυρας. “Μάζες ανθρώπων ωθήθηκαν στην ίδια γωνία και δημιουργήθηκε μια δίνη” πρόσθεσε ο ίδιος.

“Από μια χαρούμενη στιγμή καταλήξαμε στα τραγωδία” ανέφερε τραυματίας που νοσηλεύεται. Μέλος σωστικών συνεργείων είπε σύμφωνα με το SkyNews: “Είδα δεκάδες ανθρώπους πεσμένους στο έδαφος και δεκάδες τραυματισμένους, να περπατάνε και να αιμορραγούν”.

Επίσης, μιλώντας από το κρεβάτι του νοσοκομείο ο Άβρααμ Λίμπε είπε στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα Kan ότι υπήρξε μία γενική φρενίτιδα σε μία ολισθηρή μεταλλική πλευρά όπου ακολουθούσαν σκάλες. Κανείς δεν κατάφερε να σταματήσει. Είδα τον έναν μετά τον άλλον να πέφτουν”.

Έξι άνθρωποι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση ενώ 150 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ανέφερε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας ασθενοφόρων, Νταβίντ Άντομ.

Πλέον εικόνες που έρχονται από το σημείο δείχνουν τυλιγμένες σορούς να κείτονται στο έδαφος και δεκάδες ασθενοφόρα. Κινητές μονάδες εντατικής φροντίδας και ελικόπτερα χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά των βαρύτερα τραυματισμένων στο νοσοκομείο ενώ ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών Γιόνι Γιαγκοντόζσκι είπε στο SkyNews ότι η τραγωδία σημειώθηκε σε μία λοφώδη περιοχή και συνέβη ενώ οι άνθρωποι κατηφόριζαν μετά την κεντρική τελετή.

Σημείωσε ακόμη ότι στο σημείο εστάλησαν περίπου 200 σωστικά οχήματα σε συνδυασμό με τον τεράστιο στόλο που ήδη βρισκόταν εκεί. Αναφερόμενος στην τραγωδία είπε ότι το μονοπάτι όπως κατέβαιναν οι πιστοί ήταν στενό και οι άνθρωποι σκόνταψαν με αποτέλεσμα αυτοί που έπονταν να πατήσουν πάνω τους και τότε προκλήθηκε “αυτό το φριχτό, φριχτό περιστατικό”.

Σύμφωνα με το Channel 13 TV, εφτά αγόρια και έφηβοι αγνοούνται.

Σύμφωνα με τη Haaretz, που επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες, τα οδοφράγματα των αστυνομικών αποτέλεσαν εμπόδιο για τη γρήγορη έξοδο των παριστάμενων. Το υπουργείο Δικαιοσύνης τόνισε ότι το τμήμα εσωτερικών ερευνών της αστυνομίας μελετά τη συμπεριφορά των αξιωματικών. Στο σημείο βρέθηκε και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου που χαρακτήρισε το περιστατικό “βαριά καταστροφή”.

Πηγή φωτό: AP, Reuters, AFP, Skynews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ