“Καμπανάκι” ΠΟΥ: Οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης μπορεί να βρεθεί στη θέση της Ινδίας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε την Ευρώπη ότι “μια κατάσταση αντίστοιχη με αυτή στην Ινδία ενδέχεται να εμφανιστεί οπουδήποτε”.

Ο ΠΟΥ εκτίμησε ότι η τεράστια υγειονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ινδία ενδεχομένως να οφείλεται στο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού καθώς και στη μη τήρηση των υγειονομικών κανόνων.

“Είναι πάντα τεράστια πρόκληση για τις χώρες όπου έχουν χαλαρώσει τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπου πραγματοποιούνται μαζικές συναθροίσεις, όπου υπάρχουν πιο μεταδοτικά παραλλαγμένα στελέχη και όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι μικρή, όλα αυτά μπορεί να δημιουργήσουν την τέλεια καταιγίδα”, προειδοποίησε ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε στη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου.

Ο Κλούγκε υπενθύμισε ότι στις περίπου 50 χώρες που εξετάζει ο ΠΟΥ Ευρώπης “τα ατομικά και συλλογικά μέτρα δημόσιας υγείας και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης παραμένουν καθοριστικοί παράγοντες” για την ανάσχεση της πανδημίας, την ώρα που ο αριθμός των νέων μολύνσεων στην περιοχή μειώνεται “με σημαντικό ρυθμό για πρώτη φορά εδώ και δύο μήνες”.

Το ινδικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού Β.1.617 έχει εντοπιστεί σε 17 χώρες, πολλές εκ των οποίων στην Ευρώπη, θεωρείται “στέλεχος ενδιαφέροντος” και όχι “στέλεχος ανησυχίας”, όπως αποκαλούνται τα πιο επικίνδυνα παραλλαγμένα στελέχη.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ